O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Reakreditacija visokih učilišta

Agencija za znanost i visoko obrazovanje je, s Povjerenstvom Akreditacijskog savjeta, izradila unaprijeđeni model reakreditacije za drugi ciklus reakreditacije visokih učilišta koji je započeo 2017. godine.

Novi je model usklađen s izmijenjenim i dopunjenim ESG-em, te uključuje dorađene standarde za ocjenu kvalitete sveučilišta i njihovih sastavnica, kao i veleučilišta i visokih škola.

Izrađeni su i usvojeni sljedeći dokumenti:

U skladu s novim modelom, sljedeći bi se ciklus reakreditacije trebao potpuno posvetiti poticanju poboljšanja, prema preporukama za unapređenje kvalitete, proizašlim iz prvog ciklusa reakreditacije visokih učilišta. U tom se kontekstu visoko učilište promatra kao cjelina, a njegova kvaliteta vrednuje u cjelovitosti svih njegovih aktivnosti. Novi model reakreditacije omogućava provjeru ključnih i općeprihvaćenih standarda i ocjenu kvalitete, na temelju izvješća stručnog povjerenstva. Dosadašnji minimalni kvantitativni podaci postaju ulazni podatak za izvješće stručnog povjerenstva. Na temelju izvješća povjerenstva i očitovanja visokog učilišta, Akreditacijski savjet donosi stručno mišljenje o rezultatu provjere u postupku reakreditacije. Takvim se pristupom ključni standardi, koji obuhvaćaju dosadašnje minimalne uvjete s potrebnim proširenjima iz ESG-a, uključuju u ocjenu kvalitete. Rezultat provjere, a u konačnici i ishod postupka reakreditacije ovisi o ispunjenosti ključnih standarda, ali i o ukupnoj ocjeni kvalitete.

Standardi su usklađeni s ESG-om, a ocjenu ispunjenosti svakoga standarda, kao i ukupnu ocjenu kvalitete te preporuke za unapređenje kvalitete, donosi neovisno stručno povjerenstvo. Novi model, koristeći se kvalitativnim i kvantitativnim standardima, omogućava članovima stručnog povjerenstva i Akreditacijskom savjetu kvalitetno odlučivanje o svakome pojedinačnom slučaju, pomoću procjene u kojoj mjeri niža kvaliteta pojedinog dijela djelatnosti visokog učilišta narušava njegovu ukupnu kvalitetu.

Plan reakreditacije 2019

Dopuna plana reakreditacije 2019

Plan reakreditacije 2018

Plan pokusne provedbe reakreditacije visokih učilišta

Analiza provedenih pilot reakreditacija

 

 

Postupak reakreditacije visokih učilištaOve internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.