O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Reakreditacija visokih učilišta (drugi ciklus)

Agencija za znanost i visoko obrazovanje je, s Povjerenstvom Akreditacijskog savjeta, izradila unaprijeđeni model reakreditacije za drugi ciklus reakreditacije visokih učilišta koji je započeo 2017. godine.

Novi je model usklađen s izmijenjenim i dopunjenim ESG-em, te uključuje dorađene standarde za ocjenu kvalitete sveučilišta i njihovih sastavnica, kao i veleučilišta i visokih škola.

Izrađeni su i usvojeni sljedeći dokumenti:

U skladu s novim modelom, sljedeći bi se ciklus reakreditacije trebao potpuno posvetiti poticanju poboljšanja, prema preporukama za unapređenje kvalitete, proizašlim iz prvog ciklusa reakreditacije visokih učilišta. U tom se kontekstu visoko učilište promatra kao cjelina, a njegova kvaliteta vrednuje u cjelovitosti svih njegovih aktivnosti. Novi model reakreditacije omogućava provjeru ključnih i općeprihvaćenih standarda i ocjenu kvalitete, na temelju izvješća stručnog povjerenstva. Dosadašnji minimalni kvantitativni podaci postaju ulazni podatak za izvješće stručnog povjerenstva. Na temelju izvješća povjerenstva i očitovanja visokog učilišta, Akreditacijski savjet donosi stručno mišljenje o rezultatu provjere u postupku reakreditacije. Takvim se pristupom ključni standardi, koji obuhvaćaju dosadašnje minimalne uvjete s potrebnim proširenjima iz ESG-a, uključuju u ocjenu kvalitete. Rezultat provjere, a u konačnici i ishod postupka reakreditacije ovisi o ispunjenosti ključnih standarda, ali i o ukupnoj ocjeni kvalitete.

Standardi su usklađeni s ESG-om, a ocjenu ispunjenosti svakoga standarda, kao i ukupnu ocjenu kvalitete te preporuke za unapređenje kvalitete, donosi neovisno stručno povjerenstvo. Novi model, koristeći se kvalitativnim i kvantitativnim standardima, omogućava članovima stručnog povjerenstva i Akreditacijskom savjetu kvalitetno odlučivanje o svakome pojedinačnom slučaju, pomoću procjene u kojoj mjeri niža kvaliteta pojedinog dijela djelatnosti visokog učilišta narušava njegovu ukupnu kvalitetu.

Odluka o načinu provođenja postupka vanjskog vrednovanja za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID 19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2

Plan reakreditacije visokih učilišta u 2021. godini

Odluka o dopuni plana reakreditacije visokih učilišta u 2021. godini

Odluka o izmjeni Plana reakreditacije visokih učilišta u 2020.g

Plan reakreditacije 2020

Plan reakreditacije 2019

Dopuna plana reakreditacije 2019

Plan reakreditacije 2018

Plan pokusne provedbe reakreditacije visokih učilišta

Analiza provedenih pilot reakreditacija

 

 

Akreditacijske preporuke

Akreditacijska preporuka je neovisno stručno mišljenje Agencije koje se donosi na temelju provedenog postupka vrednovanja.

Akreditacijskom preporukom Agencija preporuča ministru nadležnom za znanost i visoko obrazovanje:

  • izdavanje potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti ili dijela djelatnosti predmetima vrednovanja, ako je akreditacijska preporuka pozitivna,
  • uskratu dopusnice za obavljanje djelatnosti ili dijela djelatnosti predmetima vrednovanja ako je akreditacijska preporuka negativna, ili
  • izdavanje pisma očekivanja s rokom uklanjanja nedostataka do tri godine, koje u slučaju visokog učilišta može obuhvatiti zabranu upisa studenata u razdoblju određenom pismom očekivanja.

U slučaju prestanka rada javnoga visokog učilišta zbog uskrate dopusnice, Ministarstvo će na prijedlog Agencije donijeti mjere kojima će se osigurati nastavak i dovršenje studija studentima toga visokog učilišta.  To se može primijeniti i na privatna visoka učilišta u kojem slučaju provedba mjera ide na teret osnivača.

Akreditacijske preporuke koje su objavljene na mrežnoj stranici Agencije, a sadrže preporuku za uskratu upisa studenta, odnositi će se na uskratu upisa od akademske godine 2012/13., po izdavanju konačnog dokumenta od strane ministra, ukoliko učilište ranije ne dostavi dokaze da ispunjava potrebne uvjete.

 

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.