Skoči do sadržaja

Nacionalni ENIC/NARIC ured ima dugogodišnje iskustvo u vrednovanju visokoškolskih kvalifikacija iz Ukrajine. Kao odgovor na trenutnu izvanrednu situaciju u toj državi, Nacionalni ENIC/NARIC ured izradio je ovu mrežnu stranicu sa svim relevantnim informacijama koje mogu pomoći ukrajinskim građanima koji su izbjeglice u Republici Hrvatskoj da dođu do korisnih informacija o postupcima koji će im pomoći da pristupe visokom obrazovanju, nastave studij odnosno uključe se na tržište rada.

Izbjeglice iz Ukrajine mogu pristupiti sljedećim postupcima:

1. Ako imate dokumente o završenom inozemnom obrazovanju

Ako posjedujete potrebne dokumente (diploma, prijepis položenih ispita/dodatak diplomi) možete pokrenuti postupak vrednovanja svoje inozemne visokoškolske kvalifikacije u svrhu pristupa tržištu rada u profesijama koje nisu uključene u Popis reguliranih profesija u Republici Hrvatskoj, a koji se provode sukladno posebnim propisima.

Vrednovanje inozemne visokoškolske kvalifikacije je utvrđivanje razine, obujma, profila i kvalitete inozemne obrazovne kvalifikacije, kao i prava koja ta kvalifikacija daje u zemlji u kojoj je stečena, a po završetku kojeg se izdaje neupravni akt – mišljenje o inozemnoj visokoškolskoj kvalifikaciji.

2. Ako nemate dokumente o završenom inozemnom visokom obrazovanju

Ako Vam nedostaju dokumenti o dijelu ili cijelom visokom obrazovanju možete zatražiti informativni dokument o inozemnoj visokoškolskoj kvalifikaciji za azilante, strance pod supsidijarnom zaštitom i strance pod međunarodnom zaštitom bez dokumentacije.

3. Korisne poveznice

Detaljne informacije o ukrajinskom sustavu visokog obrazovanja i ostale relevantne informacije koje su dostupne na internetu – navedeni izvori mogu se pokazati korisnima za bolje razumijevanje ukrajinskog sustava obrazovanja, provjeru autentičnosti dokumenata na izvornom jeziku kao i pristup informacijama koje mogu dodatno pojasniti nečije obrazovanje.

4. Informacije o uvjetima upisa i mogućnostima nastavka studiranja u Republici Hrvatskoj 

Pregled dostupnih informacija o uvjetima upisa i mogućnostima nastavka studiranja koje hrvatska visoka učilišta pružaju ukrajinskim studentima kao i informacije o mogućnosti zapošljavanja i suradnje s ukrajinskim visokoškolskim znanstvenicima/nastavnicima/istraživačima dostupne su na poveznici.

5. Pitanja

Ukoliko imate dodatnih pitanja na koja niste pronašli odgovore na našim mrežnim stranicama, možete se obratiti Nacionalnom ENIC/NARIC uredu na neki od sljedećih kontakata:

Telefon + 385 1 6274 888
Uredovno vrijeme za telefonske pozive:
utorak – petak
09:00 – 12:00 sati

e-pošta: enic@azvo.hr