O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

HKO

Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) instrument je uređenja sustava kvalifikacija u Republici Hrvatskoj koji osigurava jasnoću, pristupanje stjecanju, utemeljeno stjecanje, prohodnost i kvalitetu kvalifikacija te povezivanje razina kvalifikacija u Republici Hrvatskoj s razinama kvalifikacija Europskog kvalifikacijskog okvira.

U razvoju i primjeni HKO-a u Republici Hrvatskoj sudjeluju: Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala, ministarstvo nadležno za obrazovanje i znanost, ministarstvo nadležno za rad, ministarstvo nadležno za regionalni razvoj, Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanje te sektorska vijeća.

U skladu sa Zakonom o HKO-u (NN 22/2013., 41/2016., 64/2018., 47/2020., 20/2021.) i Pravilnikom o Registru HKO-a (NN 96/21), Agencija za znanost i visoko obrazovanje zadužena je za:

  • administrativnu i stručnu podršku radu sektorskih vijeća;
  • donošenje odluke o upisu u Podregistar standarda kvalifikacija te Podregistar skupova ishoda učenja (na razini 5 u dijelu koji se odnosi na visoko obrazovanje, te razinama 6.st; 6.sv; 7.1.st; 7.1.sv; 7.2; 8.1; 8.2) unutar Registra HKO-a te vođenje navedenih podregistara
  • praćenje primjene i razvoja nacionalnih kvalifikacijskih okvira drugih zemalja;
  • praćenje i analizu primjene i razvoja kvalifikacijskih okvira u obrazovnim politikama drugih zemalja
  • osnivanje sektorskih vijeća.

Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira je sustav u koji se upisuju i kroz koji se povezuju standardi zanimanja sa standardima kvalifikacija preko skupova kompetencija i skupova ishoda učenja. Svi standardi iz Registra HKO-a javno su dostupni i služe za razvijanje novih obrazovnih programa temeljenih na ishodima učenja, odnosno skupovima kompetencija dokazano potrebnih tržištu rada.

Prijedlozi standarda kvalifikacija i/ili skupova ishoda učenja u visokom obrazovanju za upis u Registar HKO-a izrađuju se u skladu sa Smjernicama za razvoj standarda kvalifikacija u visokom obrazovanju (verzija iz prosinca 2022. godine).

Upis u Registar HKO-a

Zahtjev za upis u Podregistar skupova ishoda učenja te Podregistar standarda kvalifikacija upućuje se:

  • Agenciji za znanost i visoko obrazovanje za kvalifikacije na razinama 5 (u dijelu koji se odnosi na visoko obrazovanje); st; 6.sv; 7.1.st; 7.1.sv; 7.2; 8.1; 8.2
  • Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih za kvalifikacije na razinama 2; 3; 4.1; 4.2; te razinu 5 (u dijelu koji se odnosi na specijalističko strukovno usavršavanje)
  • Agenciji za odgoj i obrazovanje podnosi za kvalifikacije na razinama 1 i 4.2 (za opće obrazovanje) za koje će upis u odgovarajući podregistar obaviti Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a na temelju Odluke o upisu u odgovarajući podregistar Agencije za odgoj i obrazovanje.

Zahtjev za upis u Podregistar standarda zanimanja upućuje se ministarstvu nadležnom za rad.

HKO Zahtjev za upis

 

 

Vrednovanje za upis u Podregistar skupova ishoda učenja te Podregistar standarda kvalifikacija

Po zaprimanju zahtjeva, Agencija za znanost i visoko obrazovanje imenuje povjerenstvo za vrednovanje. Na temelju stručnih mišljenja povjerenstva za vrednovanje i, ako je riječ o reguliranoj profesiji u Republici Hrvatskoj, mišljenja tijela državne uprave nadležnog za određenu reguliranu profesiju, utvrđuje ispunjenost formalnih i stručnih uvjeta za upis u Registar te donosi odluku o upisu u odgovarajući podregistar HKO-a.

HKO AZVO

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.