Skoči do sadržaja

U Zenici je 27. i 28. veljače 2024. godine održan uvodni sastanak projekta Strengthening Capacities and Mechanisms for Enhancement of Quality Assurance System in Higher Education in Bosnia and Herzegovina (SMEQA) koji se financira sredstvima ERASMUS+ Capacity Building programa Europske unije.

Projekt SMEQA za cilj ima unaprjeđenje sustava osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini (BiH). Projektne aktivnosti su usmjerene na institucionalno jačanje mehanizama akreditacije, harmonizaciju procesa u BiH i sustavnu implementaciju Standarda i smjernica za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG). Rezultati projekta trebaju osigurati detaljnu analizu trenutnog stanja u BiH, jačanje kapaciteta agencija, ministarstava i visokih učilišta razvojem, poboljšanjem i implementacijom postupaka vanjskog i unutarnjeg osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju.

Koordinator projekta je Univerzitet u Zenici, a korisnici su sedam visokih učilišta u BiH, ministarstva te dvije agencije za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju.

Partneri iz Europske unije su Sveučilište u Ljubljani, Sveučilište u Splitu, Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) i Slovenska agencija za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja (NAKVIS).