Skoči do sadržaja

Svečana sjednica Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske održana je u petak 13. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu povodom obilježavanja 20 godina djelovanja ovog tijela u hrvatskoj akademskoj zajednici. Na svečanosti je naglašena važnost stručnih studija te veleučilišta i visokih škola za sustav visokog obrazovanja u Hrvatskoj te su dodijeljena priznanja i nagrade organizacijama i pojedincima koji su sustavno pridonosili razvoju veleučilišta, visokih škola i stručnih studija u Republici Hrvatskoj.

Na svečanoj su sjednici, uz čelnike svih veleučilišta i visokih škola u Republici Hrvatskoj i predstavnike studenata, sudjelovali članovi Vlade Republike Hrvatske, rektori hrvatskih sveučilišta, zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, veleposlanici i drugi članovi diplomatskog zbora u Hrvatskoj, predstavnici poslodavaca, župani, gradonačelnici te čelnici Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske tijelo je u sustavu hrvatskog visokog obrazovanja koje čine ukupno 34 visoka učilišta: veleučilišta i visoke škole koje imaju Dopusnicu za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Na veleučilištima i visokim školama studira gotovo 20 % hrvatske studentske populacije, odnosno ukupno 26 000 studenata. Vijeće čine dekani 16 veleučilišta i 18 visokih škola, pri čemu je 19 privatnih visokih učilišta, a 15 javnih.

Administrativnu i stručnu podršku radu Vijeća pruža Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Priopćenje za javnost

Sjednica VVIVŠ
D.Jugo R.Fuchs
S. Prijić Samaržija