Skoči do sadržaja

U sklopu ciklusa seminara o internacionalizaciji visokog obrazovanja, u srijedu, 30. listopada 2019. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje seminar pod nazivom Savezi europskih sveučilišta i razvoj združenih studija.

Prisutnima su se pozdravnim govorima obratili prodekan za međunarodnu suradnju Šumarskog fakulteta doc. dr. sc. Vjekoslav Živković, koji je svima zaželio dobrodošlicu te prof. dr. sc. Karmela Barišić, članica Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koja je istaknula da je internacionalizacija, od samih početaka sveučilišta, bitan segment visokog obrazovanja te da su znanstvenici oduvijek bili pozvani prekoračivati granice – lokalne, društvene, političke.

O prilikama i izazovima uključivanja visokih učilišta u saveze europskih sveučilišta govorili su Tine Delva, voditeljica Odjela za visoko obrazovanje Europske komisije, Klemen Šubic i Maja Milas iz Nacionalne agencije Republike Slovenije za kvalitetu u visokom obrazovanju te predstavnici hrvatskih visokih učilišta – prof. dr. sc. Slaven Zjalić, prorektor za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru te prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu.

U drugom dijelu događanja sudionici su imali priliku čuti iskustva sveučilištâ u Dubrovniku i Zadru, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Zagrebačke škole ekonomije i managementa u razvoju združenih studija i privlačenju stranih studenata.

Podsjetimo, Europska komisija objavila je nedavno imena visokoškolskih institucija iz cijele Europe koje su odabrane biti dijelom prvih saveza europskih sveučilišta (popis), a među 114 visokih učilišta našla su se i hrvatska sveučilišta – Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zadru, te Sveučilište u Rijeci kao pridruženi član. Naime, od 54 zaprimljene prijave odabrano je 17 europskih sveučilišta koja uključuju 114 visokih učilišta iz 24 države članice Europske unije na temelju procjene 26 neovisnih vanjskih stručnjaka, uključujući rektore, profesore i istraživače koje je imenovala Europska komisija. Proračun za prvih 17 europskih sveučilišta iznosi ukupno do 85 milijuna eura. Ovaj prvi poziv testirat će različite modele za provedbu novog koncepta europskih sveučilišta i njegov potencijal za poticanje visokog obrazovanja.

S obzirom na to da je ova inicijativa osmišljena kako bi, potičući suradnju između europskih visokih učilišta, jačala mobilnost studenata i osoblja te kvalitetu, konkurentnost i atraktivnost europskog visokog obrazovanja, tijekom seminara otvorena je rasprava o mogućnostima uključivanja visokih učilišta u saveze europskih sveučilišta te prilikama koje se time otvaraju.

Ciklus internacionalizacije pokrenut je, među ostalim, kao logičan odgovor na rezultate procesa reakreditacije hrvatskih visokih učilišta koji ukazuju na velik potencijal i snagu domaćih visokih učilišta da studijske programe ponude i na globalnom tržištu te privuku strane studente te da kao ravnopravni partneri sudjeluju u programima suradnje i razmjene s inozemnim partnerskim visokim učilištima. Ujedno i sama visoka učilišta, unatoč nekolicini prepoznatih prepreka, iskazuju značajan interes i angažman u tom pogledu.

Seminari u sklopu ciklusa o internacionalizaciji visokog obrazovanja organizirani su u okviru projekta SKAZVO – Unapređenje sustava osiguravanja i unapređenje kvalitete visokog obrazovanja koji provodi AZVO, a koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskoga socijalnog fonda.

Priopćenje za javnost

Prezentacije

internacionalizacija1
internacionalizacija2
internacionalizacija3