Skoči do sadržaja

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 9. rujna u 11 sati dr. sc. Harry Patrinos, menadžer sektora za obrazovanje u Svjetskoj banci za regiju Europe i središnje Azije, održat će predavanje na temu mjerenja ljudskog kapitala znanja, tj. vještina koje ljudi usvoje tijekom svojih života. Događanje će otvoriti prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskoga fakulteta, a voditelj tribine je izv. prof. dr. sc. Domagoj Hruška s  Ekonomskoga fakulteta.

Istraživanja pokazuju da učenici diljem svijeta pohađaju nastavu, ali nužno ne usvajaju nova znanja. Dr. sc. Patrinos će predstaviti novo istraživanje koje mjeri ishode učenja u 164 zemlje, te obuhvaća 98 % svjetske populacije praćene u razdoblju od 2000. do 2017. godine. Rezultati ovog istraživanja također pružaju novi uvid u vezu između ljudskog kapitala i ekonomskog razvoja zemalja.

Svako ozbiljno istraživanje stoga utječe na dopunu postojećih, osmišljavanje novih, učinkovitijih studijskih programa koji će omogućiti izobrazbu kvalitetnijih i konkurentnijih stručnjaka spremnih za aktivno participiranje u gospodarstvu. Istraživanje dr. sc. Patrinosa veliko je i opsežno te nudi nove zaključke u vezi usvajanja novih znanja, a time i inovativne pristupe u povezivanju potencijala budućih zaposlenika u gospodarstvu i razvoja samoga gospodarstva.

Predavanje će se održati u sklopu tribine „Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske“ koju Sveučilište u Zagrebu organizira kao niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica kojima je cilj poticati i popularizirati ideju o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva.

Više o predavaču dr. sc. Harryju Patrinosu možete vidjeti ovdje

Poziv na predavanje Mjerenje ljudskoga kapitala znanja

Mozak 712x385