Skoči do sadržaja
Predstavljanje istraživanja AZVO  4.6.2018

Kako hrvatski srednjoškolci vide nastavak svog školovanja i budućnost u Hrvatskoj?, pitanje je na koje je odgovor dao znanstveno-istraživački projekt Analiza stanja i potreba u srednjoškolskom odgoju i obrazovanju vezanih uz informiranje o visokoškolskim izborima i postupcima upisa na studijske programe, čije su rezultate,  u ponedjeljak 4. lipnja 2018. godine, predstavili Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

Riječ je o jednom od najopsežnijih istraživanja na srednjoškolskoj populaciji koje je do sada provedeno u Hrvatskoj. Koordinirala ga je Agencija za znanost i visoko obrazovanje, u okviru ESF projekta SKAZVO, u suradnji s Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, uz stručno vodstvo dr. sc. Borisa Jokića i dr. sc. Zrinke Ristić Dedić.

Obuhvaćeno je bilo 59 srednjih škola iz cijele Hrvatske, a sudjelovalo je više od 13 tisuća učenika prvih, trećih i završnih razreda četverogodišnjih srednjoškolskih programa (strukovnih i gimnazijskih).

„Iznimno me veseli što je ovo istraživanje pokazalo da su mladi u Hrvatskoj spremni učiti, da žele studirati, da prepoznaju važnost visokog obrazovanja te da s pozitivnim stavom gledaju prema svojoj budućnosti. To je ogroman kapital! I poziv svima nama – i akademskoj zajednici i donositeljima javnih politika – da im budemo oslonac, da čujemo njihov glas i da ga uvažimo“, izjavila je na predstavljanju rezultata prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica AZVO-a.

„U istraživanju je detaljno obrađeno nekoliko tematskih cjelina, poput očekivanja učenika i aspiracija za nastavak obrazovanja ili ulazak u svijet rada, zatim, informiranosti učenika o upisima u sustav visokog obrazovanja, znanjima o provedbi ispita državne mature i upisima na studijske programe, čimbenicima odabira studija, doživljaju vlastite budućnosti i budućnosti države i svijeta“, pojasnio je voditelj projekta dr. sc. Boris Jokić.

U sklopu projekta, izradit će se i  preporuke  za  unaprjeđenje  obrazovnih  praksi  i  politika  vezanih  uz informiranje i savjetovanje o upisima u visoko obrazovanje i razvoju karijere na razini škole i sustava.

Priopćenje za javnost
Prikaz za medije

Predstavljanje istraživanja AZVO  4.6.2018 2
Predstavljanje istraživanja AZVO  4.6.2018 3
Predstavljanje istraživanja AZVO  4.6.2018 4

Snimio: Goran Katić