Skoči do sadržaja

Europski registar agencija za osiguravanje kvalitete (European Quality Assurance Register) EQAR najavio je putem priopćenja za javnost skorašnje pokretanje europske baze podataka s ishodima vrednovanja visokih učilišta punog naziva Database od External Quality Assurance Reports (DEQAR) na linku  http://www.deqar.eu/ . Agencija za znanost i visoko obrazovanje, inače članica EQAR-a od 2011. godine, uključena je kao jedan od partnera u ovaj veliki i izuzetno važan europski projekt, financiran sredstvima iz europskog programa Erasmus +.

Zahvaljujući bazi DEQAR, širokom rasponu korisnika bit će osiguran lakši pristup izvješćima i odlukama proizašlim iz vrednovanja koja provode agencije članice EQAR-a u skladu s Europskim smjernicama za osiguravanje kvalitete u europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG), čime se povećava transparentnost u postupcima osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja na Europskom prostoru.
Sedamnaest registriranih agencija EQAR-a, među kojima i AZVO, aktivno sudjeluju kao projektni partneri za tehničku podršku, dok su ostali partneri ključne organizacije europskih dionika – ENQA, ESU, EUA, EURASHE, Education International, CIMEA i Sveučilište Ghent.
Trenutni pregled baze podataka uključuje oko 400 visokoškolskih ustanova, među kojima je većina institucije iz Belgije (flamanska zajednica), Hrvatske, Finske, Rumunjske i Španjolske (Katalonija). U budućnosti se očekuje daljnji rast i razvoj DEQAR-a, a sve agencije registrirane pri EQAR-u pozvane su uvrštavati u bazu izvješća i rezultate svoga rada.

Tijekom sljedećih mjeseci EQAR će također prikupljati povratne informacije od korisnika i implementirati ih po potrebi. Konačno objavljivanje baze podataka bit će u listopadu 2018. godine.

Cijelo priopćenje za javnost pročitajte ovdje.