Skoči do sadržaja

U organizaciji Council for Higher Education Accreditation (CHEA) i CHEA International Quality Group (CHEA/CIQG) održani su od 29. siječnja do 1. veljače 2018. godine u SAD-u u Washingtonu godišnja konferencija te svjetski forum kvalitete.

Prema pisanju University World News, koji je bio medijski partner događaja, na konferenciji se raspravljalo o napetostima između očekivanja koja vlade imaju od sveučilišta te misijama i ciljevima samih sveučilišta, kao i pitanjem smije li potraga za znanjem, odnosno istinom, kao temeljna akademska zadaća, poznavati političke granice i interese.

U svijetu u kojem vlade svojim odlukama itekako dugoročno utječu na visoko obrazovanje, osiguravanje kvalitete i akreditaciju, postavlja se pitanje odnosa vlasti i visokog obrazovanja u globalnom tekstu.

Na sastancima na kojima je sudjelovalo više od 330 sudionika iz 32 zemlje dominirale su dvije teme: institucionalna autonomija kao definicijsko obilježje modernog sveučilišta i preduvjet njegovog djelotvornog djelovanja (ili bolje rečeno „privilegij s jasnom svrhom“) te brze promjene u globalnom svijetu. Raspravljalo se, također, o nužnosti reforme sustava osiguravanja kvalitete u SAD-u, kao i borbi akreditacijskih tijela protiv akademskog nepoštenja i korupcije.

University World News, kao medijski pokrovitelj, donio je niz analitičkih članaka vezano za teme o kojima se raspravljalo na konferenciji i forumu, a možete ih pročitati ovdje.

Budući da je Agencija za znanost i visoko obrazovanje 2016. godine potpisala sporazum o suradnji s CHEA International Quality Group te je od 2012. godine punopravna članica CHEA/CIQG-a, na konferenciji i forumu su sudjelovale i ravnateljica AZVO-a, prof. dr. sc. Jasmina Havranek te predstavnice AZVO-a.

Izvor: University World News