Skoči do sadržaja

U sklopu Erasmus+  KA3 projekta Razvijanje i unaprjeđivanje kompetencija za poučavanje na visokim učilištima (Educa-T), čiji je nositelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), organizirano je u razdoblju od 14.do 19. svibnja 2017. godine, studijsko putovanje u Švedsku i Finsku. Sudjelovalo je šest članova radne skupine projekta, uključujući i predstavnicu Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Sudionici putovanja posjetili su švedsku Agenciju za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju UKÄ, Sveučilište u Lundu – Division For Higher Education Development, Sveučilište u Malmöu – Centre for Teaching and Learning (Centar za učenje i poučavanje) te Sveučilište u Helsinkiju – Centre for University Teaching and Learning, HYPE).

Svrha posjeta bila je upoznavanje s pristupom razvoju nastavničkih kompetencija u švedskom i finskom sustavu visokog obrazovanja. Sudionici su se također imali priliku upoznati s modelima organizacije i provedbe obrazovnih programa i drugih edukativnih aktivnosti za nastavnike na visokim učilištima,vrstama i sadržajem pojedinih edukativnih aktivnosti. Isto tako, dobili su uvid u modele kojima uprave visokih učilišta potiču i vrednuju razvoj nastavničkih kompetencija, kao i uvid u pristupe razvijanju organizacijske kulture visokog učilišta zasnovane na zajedničkim vrijednostima, kvaliteti i kontinuiranom dijalogu na svim razinama ustanove. Te će spoznaje pomoći članovima radne skupine u što kvalitetnijoj izradi predviđenih rezultata projekta: nacionalnog profila kompetencija nastavnika u visokom obrazovanju, prijedloga okvirnog kurikuluma za poboljšanje nastavničkih kompetencija te će doprinijeti podizanju svijesti o važnosti kvalitetnog poučavanja i učenja u visokom obrazovanju.

 

Izvješće

Video

 

Malmo University rooftop
Malmo University 2