Skoči do sadržaja

Uz Stockholm School of Economics, koja je prošla godine ocijenjena najvišim ocjenama prema „indeksu internacionalizacije“, ove su godine još dva švedska sveučilišta ocijenjena najvišim ocjenama na ljestvici koju je razvila Swedish Foundation for International Cooperation in Research and Higher Education (STINT), a riječ je o KTH Royal Institute of Technology iz Stockholma i Chalmers University of Technology iz Gothenburga.

Indeks internacionalizacije se, prema STINT-ovom istraživanju, sastoji od šest dimenzija: istraživanje (objavljivanje radova s kolegama iz drugih zemalja), studenti (mobilnost studenata), doktorandi (omjer stranih doktoranada u odnosu na ukupan broj doktoranada), obrazovanje (broj predmeta na engleskom jeziku) i međunarodno iskustvo nastavnih djelatnika i uprave.

Internacionalizacija švedskog visokog obrazovanja i istraživanja označena je kao visoko prioritetna te je u tom smislu u Švedskoj pokrenuto nekoliko inicijativa od strane vlade, raznih udruženja i institucija visokog obrazovanja.

Ove je godine švedska vlada imenovala posebnog povjerenika čiji je zadatak izraditi strateški plan kako bi švedska sveučilišta unaprijedila svoj međunarodni rad. Vladina agencija odgovorna za unaprjeđivanje visokog obrazovanja The Swedish Council for Higher Education, još je 2008. godine osnovala Forum za internacionalizaciju koji se sastoji od velikog broja vladinih organizacija, predstavnika nekoliko ministarstava, udruženja i sveučilišta. 2015. godine Association of Swedish Higher Education (SUHF) je imenovalo Ekspertnu grupu čiji je poseban cilj globalizacija švedskog visokog obrazovanja i bolje međunarodno pozicioniranje.
Cijeli članak pročitajte ovdje.