Skoči do sadržaja

Povodom velikog broja novinarskih upita o radu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju i objavljivanju mišljenja o pojedinim predmetima, Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) obavještava o sljedećim činjenicama:

  • Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju nije tijelo AZVO-a, niti djeluje pri Agenciji. Imenuje ga i razrješava Hrvatski sabor, dok mu AZVO pruža isključivo administrativnu podršku.
  • Objavljivanje informacija o radu Odbora nije u nadležnosti AZVO-a, nego samog Odbora.
  • Sukladno Poslovniku o radu, članovi Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ne smiju se izjašnjavati o predmetima, i to do usvajanja zapisnika sjednice na kojoj je zaključena rasprava o tom predmetu, o čemu se izjasnio i sam Odbor priopćenjem objavljenim nakon sjednice održane 27. listopada 2016. godine.
  • Usvajanje zapisnika za sjednice održane 21. prosinca 2016. godine bit će na dnevnom redu iduće sjednice, nakon čega se očekuje da će biti objavljeno priopćenje Odbora.
  • Odbor je tijelo čiji članovi (u ovom trenutku pet članova) mišljenja donose samostalno, dok je uloga AZVO-a isključivo podrška organizaciji sjednica ovog, kao i drugih strateških tijela u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Priopćenje za javnost