Skoči do sadržaja

Predstavnice Nacionalnog ENIC/NARIC ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje sudjelovale su na 1st Meeting of the Mediterranean Recognition Information Centres (MERIC) Network, koji se od 02. do 06. prosinca 2006. godine uz pokroviteljstvo Moroccan Ministry of Education, Higher Education and Teacher Training održao u Rabatu u Maroku.

1st MERIC meeting.jpg

Republika Hrvatska potpisnica je Mediteranske konvencije (International Convention on the Recognition of Studies, Diplomas and Degrees in Higher Education in the Arab and European States bordering on the Mediterranean – Valetta, Malta 14-15 siječnja 2002. godine), koju je utemeljilo Međuvladino povjerenstvo zaduženo za praćenje i provođenje načela Konvencije. Povjerenstvo je do sada održalo šest sjednica (Pariz 1986, Vallett, 1989, Cairo 1991, Pariz 1992 i 1995, Valletta 2002).

Mediteranska konvencija stupila je na snagu 6. ožujka 1978. godine. Tijekom 25-godišnjeg postojanja ratificirana je od strane 11 zemalja članica UNESCO-a (Alžir, BiH, Hrvatska, Egipat, Italija, Makedonija, Malta, Maroko, SiCG, Slovenija i Turska). Uskoro se očekuje ratificiranje Konvencije od strane Tunisa.

Domaćin sedme sjednice Mediteranske konvencije bila je Republika Hrvatska. Konvencija se održala na poziv Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u Splitu 9. i 10. lipnja 2005. godine. Na sjednici je pokrenuta inicijativa za osnivanje tzv. MERIC mreže za priznavanje inozemnih kvalifkacija, mobilnost i osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju, da bi na konferenciji ENIC i NARIC mreže u Tallinnu u lipnju 2006. godine predstavnici svih ENIC i NARIC centara jednoglasno podržali osnivanje MERIC mreže.

Na konferenciji u Rabatu bilo je riječi o kvalifikacijskom okviru za Europsko područje visokog obrazovanja, o uzajamnoj povezanosti osiguranja kvalitete u obrazovanju s priznavanjem kvalifikacija, o iskustvima ENIC i NARIC mreže te novim izazovima u priznavanju inozemnih kvalifikacija. Domaćini konferencije prezentirali su marokanski visokoobrazovni sustav te smo čuli informacije  o visokom obrazovanju i priznavanju kvalifikacija iz perspektive Egipta.

Final Report Rabat

Datum objave: 27. prosinca 2006.