Skoči do sadržaja

Konferenciju u Helsinkiju organiziralo je Ministarstvo obrazovanja Republike Finske, koje je uputilo poziv Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, da kao jedini predstavnici izvan granica EU, predstave dostignuća na polju visokog obrazovanja. Hrvatsku delegaciju predvodio je državni tajnik prof.dr.sc. Slobodan Uzelac, a Agenciju za znanost i visoko obrazovanje je predstavljala Ivana Krznar stručna savjetnica u Odjelu za visoko obrazovanje.

helsinki.jpg

Prvi dan konferencije započeo je izvještajem člana Europske komisije gđe.Odil Quintin o osnivanju European Institute of Technology ( EIT ). EIT bi objedinjavao istraživanje, inovacije i obrazovanje, a upravljački odbor bi se sastojao od 15 članova (stručnjaka iz gospodarskih i akademskih krugova). Upravljački odbor bi podupirali izvršni i  stručni odbor i direktor. Obrazovanje bi bila glavna komponenta EIT. Sveučilišta bi bila dijelovi Knowledge and Innovation Communites ( KIC ). Prijedlog je da bi stupnjevi trebali nositi ime EIT da bi postigli potrebnu izvrsnost, autonomiju i prepoznatljivost.
Druga točka na dnevnom redu bila je Modernizacija visokog obrazovanja u Europi, a temeljila se na  višeslojnoj analizi prezentiranoj od strane prof: Petera Maassena, University of Oslo . Glavna okosnica analize je pitanje da li naš europski sistem visokog obrazovanja nudi alternativu vodećem američkom ili je prisiljen izabrati „to be marketized or marginalized“. Prof.Maassen izražava priličnu zabrinutost, jer ne samo da naš sistem „kaska“ za američkim, nego je ugrožen u posljednje vrijeme od propulzivnih, kineskog i indijskog sistema visokog obrazovanja. Naglašava da Bolonjska deklaracija izaziva veliku pozornost u ostalim dijelovima svijeta. Japan, Australija i Jugoistočna Azija se raspituju o mogućnosti pristupa, a SAD izražava zabrinutost da li im je Bolonja prijetnja. Prof.Masseen otvara razna pitanja u analizi od kojih je prvo „raznolikost visokoobrazovnih sistema“.
Drugi dan konferencije započeo je izlaganjem dr.Pirjo Kutinalathi, Technical Research Centre of Finland, „Poduzetnička uloga sveučilišta : prijetnja ili prilika? I za koga?“. Isto tako otvorena su dva pitanja za diskusiju „ Financiranje sveučilišta i Veza između sveučilišta i vlasti“.
Svi sudionici su imali priliku u završnoj riječi iznijeti informacije o stanju u visokom obrazovanju u svojoj zemlji. Prof.dr.sc. Slobodan Uzelac istaknuo je da i u Hrvatskoj postoji inicijativa za osnivanjem Hrvatskog instituta za tehnologiju, tako da su nam informacije o EIT bile od koristi, zatim da se radi na izmjeni zakona o studentskom zboru, izradi CROQF, razvoju mreže visokoobrazovnih institucija i razvoju sustava kontrole kvalitete.
Naša delegacija je u neformalnom dijelu ostvarila brojne kontakte i razmijenila razne korisne informacije sa delegacijama drugih zemalja .