O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Vanjska prosudba visokih učilišta

Temeljem iskustava u provedbi prvoga ciklusa vanjske neovisne periodične prosudbe sustava osiguravanja kvalitete (audita) te povratnih informacija od svih dionika, Agencija je tijekom 2017. razvila novi postupak audita. Nakon provedene javne rasprave, Akreditacijski savjet Agencije za znanost i visoko obrazovanje na svojoj je 86. sjednici 20. lipnja 2017. usvojio, a ravnateljica Agencije donijela nove Kriterije i Pravilnik o auditu:

Pravilnik o auditu (PDF / doc)

Kriteriji za audit (PDF / doc)

Okvir za razvoj novog postupka predstavljali su Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (2009.) i nova inačica Standarda i smjernica za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja (2015.).

Auditom će se u novome ciklusu poticati svrsishodnost, funkcionalnost, koherentnost i daljnji razvoj unutarnjih sustava osiguravanja kvalitete visokih učilišta.

Uzimajući kao temelj smjernice ESG-a (2015.), novi su kriteriji audita usmjereni na procjenu funkcionalnosti sustava osiguravanja kvalitete, u smislu svakodnevne potpore i doprinosa ostvarenju misije visokog učilišta kroz prihvaćene politike, koje se dalje realiziraju u procesima planiranja i upravljanja, provedbe i praćenja te procjene, do razvojnih poboljšanja i inovacija.

 

U svrhu što kvalitetnije pripreme i provedbe postupka, Agencija je izradila i Priručnik za audit:

Priručnik za audit (PDF)

 

VANJSKA PROSUDBA U 2020.

Prema Planu provedbe vanjske neovisne periodične prosudbe sustava osiguravanja kvalitete visokih učilišta u 2020. godini, Agencija za znanost i visoko obrazovanje će tijekom 2020. provesti vanjsku prosudbu (audit) na sljedećim visokim učilištima: 

1. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima 

2. Zagrebačka škola ekonomije i managementa

3. Veleučilište u Bjelovaru

4. Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici

Plan provedbe audita 2020.

 

VANJSKA PROSUDBA U 2019.

Prema planu aktivnosti za 2019. godinu, Agencija za znanost i visoko obrazovanje će tijekom 2019. provesti vanjsku neovisnu periodičnu prosudbu sustava osiguravanja kvalitete (audit) na sljedećim visokim učilištima: 

1. Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld 

2. Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment

3. Visoka poslovna škola PAR

4. Veleučilište u Rijeci

Plan provedbe audita 2019.

 

 POKUSNA VANJSKA PROSUDBA (2018.)

Prema planu aktivnosti za 2018. godinu, Agencija za znanost i visoko obrazovanje je u sklopu pokusne vanjske neovisne periodične prosudbe sustava osiguravanja kvalitete (audita), tijekom ožujka i travnja 2018. godine provela posjete sljedećim visokim učilištima: Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (22. i 23. ožujka), Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (27. i 28. ožujka) i Visokom učilištu Algebra (4. i 5. travnja).

Završna su izvješća – nakon pozitivnih očitovanja vrednovanih visokih učilišta – usvojena na 97. sjednici Akreditacijskog savjeta 19. lipnja 2018.

U idućoj fazi postupka slijedi šestomjesečno razdoblje naknadnog praćenja, tijekom kojega će visoka učilišta provoditi definirana poboljšanja temeljem preporuka iz izvješća.

Plan pokusne provedbe audita

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.