O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

AZVO vijesti

Rezultati projekta Modernizacija visokih učilišta putem unapređenja funkcije upravljanja ljudskim potencijalima (HRMinHEI) predstavljeni su u petak 30. studenoga 2018. godine na Sveučilištu u Rijeci.

HRMinHEI je dvogodišnji projekt (2016. - 2018.) financiran sredstvima Erasmus+ Europske unije i iznosi 241.725,00 eura. Svrha je projekta poticanje rasprave o organizacijskoj učinkovitosti visokih učilišta, načinima na koji institucije visokog obrazovanja razvijaju i prate ljudske potencijale i potiču njihovu izvrsnost. Nositelj je projekta Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a partneri su Filozofski fakultet Sveučilišta u RijeciVisoko učilište AlgebraDanube University Krems u Austriji i University of Tampere u Finskoj.

Događanje je otvorila prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci te istaknula kako je važno osvijestiti same uprave visokih učilišta o razvoju ljudskih potencijala i formaliziranju ove funkcije. „Projekt HRMinHEI iznjedrio je određene procese i alate korisne Sveučilištu Rijeci, a vjerujem i drugim visokim učilištima u Hrvatskoj i Europi“, dodala je rektorica Prijić Samaržija.

Na konferenciji je predstavljen inovativni online alat za samovrednovanje i analizu funkcije upravljanja ljudskim potencijalima (ULJP-a), razvijen u sklopu projekta na europskim visokim učilištima, a dostupan visokim učilištima u Hrvatskoj i čitavoj Europi na mrežnoj stranici https://hrminhei.azvo.hr/.

Također, predstavljene su i smjernice za upravljanje ljudskim potencijalima na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, odabrani procesi i alati u vezi s razvojem ULJP-a na  Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Visokom učilištu Algebra. Isto tako, sudionici su imali prigodu čuti na koji način Sveučilište u Zadru i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu razvijaju ovu funkciju.

Kroz projekt je izrađen i objavljen dokument Pregled suvremenih  europskih i nacionalnih  politika upravljanja  ljudskim potencijalima  na visokim učilištima  u Europskom prostoru  visokog obrazovanja. Rad pruža teorijsku osnovu i okvir kroz deset ključnih dimenzija upravljanja ljudskim potencijalima i ilustrira njihove promjene na visokim učilištima. Donosi i kratku raspravu o postojećim politikama na razini Europske unije te analizu propisa i politika povezanih s upravljanjem ljudskim resursima u području visokog obrazovanja za Republiku Hrvatsku, Austriju i Finsku.

 

Priopćenje za javnost

HRMINHEI 1 HRMINHEI 2 HRMINHEI 3 HRMINHEI 4


Projekt HRMinHEI (Modernizacija visokih učilišta putem unapređenja funkcije upravljanja ljudskim potencijalima - Modernisation of Higher Education Institutions through enhancement of Human Resources Management function) provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje od 2016. do 2018. godine. Partneri su projekta: Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Visoko učilište Algebra te Danube University Krems iz Austrije i University of Tampere iz Finske. Projekt je sufinanciran sredstvima iz programa Erasmus+ Europske unije i iznosi 241 725 eura.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.