O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Znanost

Znanost je opće dobro na kojemu se temelji razvoj društva. Stvaranjem i primjenom novih znanja i tehnologija razvija se gospodarstvo, kvalitetnije se donose odluke i povećava se društveni potencijal. Razvoj je znanosti središnja točka cjelokupnog razvoja Hrvatske.

Glavna je svrha znanstvene politike Republike Hrvatske stvoriti znanstveni i tehnologijski napredak koji će biti jedan od ključnih čimbenika društvenog i gospodarskog razvoja države.

Razvoj hrvatske znanosti mora biti usmjeren prema ostvarivanju izvrsnosti te kompatibilnosti i suradnji sa strateškim partnerima u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Jedino međunarodno priznat i visoko kvalitetan znanstveni rad te njegov primjeren prijenos na okolinu može biti oslonac razvoja.

Institucije u sustavu znanosti

Kvalitetna znanost temelji se na kvalitetnom i djelotvornom obrazovanju za znanost, visokim standardima izvrsnosti i na povećanom izdvajanju iz javnog i privatnog sektora. Tako uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatska zakladu za znanost, i Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Agencija za znanost i visoko obrazovanje ključni je čimbenik razvoja znanosti u Republici Hrvatskoj. Agencija brine o razvoju kulture kvalitete te osiguravanju kako minimalnih tako i kriterija izvrsnosti za sve javno financirane znanstvene organizacije.

Osiguravanje kvalitete u znanosti

Područje osiguravanja kvalitete u znanosti u Republici Hrvatskoj regulirano je Zakonom o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

Znanstvenu djelatnost obavljaju znanstvene organizacije koje mogu biti:

  • znanstveni instituti,
  • sveučilišta i njihove sastavnice,
  • Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
  • druge pravne osobe kojima je znanstveno istraživanje temeljna djelatnost.

Znanstvene organizacije mogu obavljati znanstvenu djelatnost, odnosno upisati takvu djelatnost u sudski registar samo na temelju dopusnice. Dopusnicu izdaje ministar nadležan za znanost nakon provedenog postupka inicijalne akreditacije, odnosno utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za obavljanje znanstvene djelatnosti propisanih Pravilnikom o uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, uvjetima za reakreditaciju znanstvenih organizacija i  sadržaju dopusnice (NN 83/2010, 5. srpnja 2010. godine).

Agencija će periodično, svakih pet godina, provjeravati ispunjava li organizacija uvjete za izvođenje znanstvene djelatnosti putem javnog financiranja pri čemu će i dati svoju ocjenu kvalitete vrednovane institucije koja može utjecati na razvojni proračun znanstvene organizacije. Ovaj postupak naziva se reakreditacija.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.