O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Vijeće veleučilišta i visokih škola

Kratka povijest sustava osiguravanja kvalitete

Od svog osnutka 2005. godine Agencija za znanost i visoko obrazovanje započela je ustrojavanje sustava osiguravanja kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.  Proces ustrojavanja odvijao se u nekoliko faza. U prvoj je fazi  ustrojen sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001, kojom je ujednačena razina kvalitete svih naših aktivnosti, a prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Člankom 15. navedenog zakona  definirana je uloga  Agencije kao stručnog tijela koje pruža administrativnu i stručnu potporu nacionalnim vijećima u području vrednovanja visokih učilišta, studijskih programa i osnivanja novih učilišta te osiguravanja kvalitete. Tvrtka Det Norske Veritas provela je certifikaciju sustava upravljanja kvalitetom 2006. godine te je svake naredne godine provodila vanjsku provjeru unapređenja. Budući da se u međuvremenu norma ISO 9001:2008 izmijenila, 2009. godine uspješno je provedena recertifikacija.

Istovremeno, započet je proces ekipiranja Agencije s osobljem odgovarajućih kompetencija. Ravnateljica Agencije omogućila je dodatna usavršavanja djelatnika radi kvalitetnog obavljanja postavljenih zadataka i novih aktivnosti. Postala je tako praksa da djelatnici sudjeluju na raznim savjetovanjima, seminarima i kongresima krovnih organizacija diljem svijeta vezanih za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA, EUA, EAIR, INQAAHE, CEENet) radi  upoznavanja s trendovima i dobrom međunarodnom praksom te radi uspostavljanja suradnje sa sličnim agencijama u Europi i svijetu. Agencija je postala članicom INQAAHE-a i CEENet-a, krovnih organizacija agencija za osiguravanje kvalitete u Europi i svijetu.        

Nakon višegodišnjeg rada na unapređenju dokumenata sustava upravljanja kvalitetom, kao i usvajanja novih vještina djelatnika te promjena zakonodavnog okvira i redefiniranja uloge Agencije, Zakonom o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju započela je nova faza ustroja sustava osiguravanja kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. Uz postojeći sustav upravljanja kvalitetom, provedena je reorganizacija unutar Agencije u skladu s novom ulogom Agencije u postupcima vanjskog vrednovanja kvalitete na visokim učilištima i znanstvenim organizacijama. Ovim Zakonom Agencija postaje odgovorna za sve vrste vrednovanja kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. U Agenciji je stoga ustrojen Akreditacijski savjet, kao stručno vijeće na temelju čijeg mišljenja Agencija donosi akreditacijske preporuke vezano za produljenje, uskratu dopusnice ili izdavanje pisma očekivanja.

Strategija

Strategija je ključni dokument u kojem su prikazane vrijednosti koje Agencija njeguje tijekom provedbe svih svojih aktivnosti,  pozicioniranje i uspoređivanje sa sličnim agencijama u svijetu te suradnja s krovnim organizacijama i agencijama. Uz strategiju izrađeni su i operativni planovi za 2010, 2011, 2012 i 2013.

Strategija

Napravljena je analiza uspješnosti provedenih aktivnosti  iz operativnog plana za 2010., radi ostvarenja  strateških ciljeva, a samim time i misije Agencije. Dokumenti su dostupni na Intranetu.

Priručnik kvalitete

Nakon izrađene strategije izrađen je Priručnik kvalitete u kojem je prikazan sustav osiguravanja kvalitete  Agencije.
Sustav osiguravanja kvalitete temelji se na  Sustavu upravljanja kvalitetom  ustrojenom u skladu sa zahtjevima ISO 9001, koji se odnosi na administrativne i menadžerske poslove u Agenciji., relevantnim dokumentima za provedbu vanjskog vrednovanja kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, strategiji AZVO, godišnjem izvješću o provedenim aktivnostima te analizama uspješnosti provedenih aktivnosti.

Priručnik kvalitete


Početkom 2011. godine provedena je unutarnje prosudba sustava osiguravanja kvalitete te je izrađen Izvještaj  u kojem je utvrđeno je li sustav učinkovit i jesu li dokumenti usklađeni s ESG. Dokument je dostupan na Intranetu.


Vanjsko vrednovanje Agencije provodi ENQA na temelju izrađene samoanalize.

Samoanaliza

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.