O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Reakreditacija znanstvenih organizacija

Reakreditacija znanstvenih organizacija

Postupak reakreditacije znanstvenih organizacija upisanih u Upisnik znanstvenih organizacija provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje po službenoj dužnosti na temelju članka 22. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju („Narodne novine" broj 45/09; u daljnjem tekstu: Zakon), Pravilnika o uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, uvjetima za reakreditaciju znanstvenih organizacija i sadržaju dopusnice („Narodne novine“, broj 83/10; u daljnjem tekstu: Pravilnik) te Pravilnika o sadržaju dopusnice te uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, izvođenje studijskog programa i reakreditaciju visokih učilišta („Narodne novine“, broj 24/10) a u skladu s dobrom europskom i međunarodnom praksom.

Reakreditacija znanstvenih organizacija unutar sustava visokog obrazovanja

Postupak reakreditacije sveučilišta i njihovih sastavnica te visokih učilišta upisanih u Upisnik znanstvenih organizacija od 2011./2012. godine provodi se sukladno Postupku reakreditacije visokih učilišta – pročišćeni tekst od 25. rujna 2012. godine (KLASA:003-08/11-02/0007, URBROJ: 355-01-12-12). Sveučilišta i njihove sastavnice, da bi održavale sveučilišne studije, moraju prethodno imati dopusnicu za obavljanje znanstvene djelatnosti (i biti u Upisniku) iz tog područja i polja iz kojeg održavaju sveučilišne studije. Reakreditacija znanstvene djelatnosti visokih učilišta provodi se u objedinjenom postupku reakreditacije znanstvene i visokoobrazovne djelatnosti.

Više

Reakreditacija javnih znanstvenih instituta

Reakreditacija javnih znanstvenih instituta provodi se sukladno Postupku reakreditacije javnih znanstvenih instituta – pročišćeni tekst od 10. ožujka, 2014. (KLASA: 640-02/12-02/0002, URBROJ: 355-01-14-6).

Više

Reakreditacija znanstvenih organizacija izvan sustava visokog obrazovanja i javnih znanstveni instituta

Znanstvene organizacije upisane u Upisnik znanstvenih organizacija koje nisu sveučilište ili njegove sastavnice, visoka učilišta, odnosno javni znanstveni instituti sukladno odredbi članka 22. st. 1. Zakona podliježu periodičnoj reakreditaciji svakih pet godina. To su znanstvene organizacije kojima je osnivač Republika Hrvatska, privatne znanstvene organizacije te druge pravne osobe upisane u Upisnik znanstvenih organizacija. Cilj postupka reakreditacije jest provjera ispunjenosti uvjeta za nastavak obavljanja znanstvene djelatnosti, a što je preduvjet budućeg financiranja iz državnog proračuna.

Više

 

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.