O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Reakreditacija doktorskih studijskih programa

Zbog većeg broja izmjena u Planu reakreditacije poslijediplomskih sveučilišnih studijskih programa u godini 2016. i 2017., ovdje možete pronaći novi pregled aktivnosti reakreditacije za jesen 2017. i 2018.g

jesen2017

Agencija za znanost i visoko obrazovanje provodi reakreditaciju poslijediplomskih (doktorskih) sveučilišnih studijskih programa u skladu s Planom reakreditacije poslijediplomskih sveučilišnih studijskih programa u 2016. te Planom reakreditacije poslijediplomskih sveučilišnih studijskih programa u 2017. godini.

Izvješća stručnih povjerenstva u vanjskim vrednovanjima koje je Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) provela od 2010. do 2014. godine navode niz problema u vezi s provedbom doktorske izobrazbe u Republici Hrvatskoj. Stoga je AZVO 2013. godine proveo tematsko vrednovanje doktorskih studija. Izvješće o tematskom vrednovanju doktorskih studija dostupno na ovoj poveznici upućuje na postojanje određenih sustavnih problema te predlaže reakreditaciju svih programa nakon provedene široke javne rasprave o kriterijima te reakreditacije.

Republika Hrvatska 2013. godine usvojila je Zakon o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru (HKO) s ciljem unaprjeđivanja kvalitete obrazovanja u Hrvatskoj te povezivanja sustava hrvatskih kvalifikacija s europskim. Prema čl. 7. Zakona, doktorsko obrazovanje predstavlja najvišu moguću razinu HKO-a, 8.2, koja se u Hrvatskoj stječe poslijediplomskim sveučilišnim (doktorskim) studijem ili obranom doktorskog rada izvan studija što bi trebalo obuhvaćati najmanje tri godine znanstvenih ili umjetničkih istraživanja u ekvivalentu punog radnog vremena, čiji su rezultat originalni radovi s relevantnom međunarodnom recenzijom. Za potpuni opis kompetencija treba vidjeti i opisnice ove razine iz Zakona.

Cilj Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske usvojene 2014. godine, provedba je Salcburških načela Europske udruge sveučilišta (EUA-e) nizom mjera poput „osnovati međunarodne združene doktorske studije i nacionalne doktorske studije s najmanje 80 % istraživačke sastavnice na temeljima postojećih kvalitetnih doktorskih studija“ (mjera 2.5) te „zajednička mentorstva“ (mjera 3.1). Predviđena je i promjena u financiranju studija, ne samo na razini sustava nego i pojedinaca uz veću dostupnost stipendija te potpora za akademsku mobilnost, uključujući i doktorsku razinu obrazovanja.

Nalazi tematskog vrednovanja, zahtjevi HKO-a te strateški ciljevi pokazuju potrebu da se:

Ove četiri međusobno povezane svrhe mogu se pretočiti u četiri cilja reakreditacije doktorskih studija: osigurati dopusnicu samo onim doktorskim studijima koji zadovoljavaju postojeće zakonske preduvjete; pružiti visokim učilištima uvid u stanje osiguravanja kvalitete doktorskih studija i opće pokazatelje uspješnosti provedbe te dati prijedloge i rokove za poboljšanja; provjeriti raspolažu li visoka učilišta potrebnim kapacitetima, procesima i programom koji osiguravaju stjecanje ishoda učenja zadovoljavajuće razine HKO-a te dati prijedloge i rokove za poboljšanja; i konačno identificirati doktorske studije visoke razine kvalitete. Cjeloviti tekst načela i kriterija je dostupan na ovoj poveznici.

 

Kontakt:
Odjel za akreditaciju u znanosti
T: 01/6274-853
E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.