O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Inicijalna akreditacija znanstvene djelatnosti

Svi javni znanstveni instituti i sve znanstvene organizacije kojima je osnivač Republika Hrvatska mogu započeti obavljati znanstvenu djelatnost, odnosno upisati takvu djelatnost u sudski registar samo na temelju dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti. Privatne znanstvene organizacije također mogu tražiti dopusnicu za obavljanje znanstvene djelatnosti.
Dopusnica za obavljanje znanstvene djelatnosti uvjet je za prijavu projekata i financiranje istraživanja javnim sredstvima.

Agencija provodi dio postupka inicijalne akreditacija za obavljanje znanstvene djelatnosti. Institucije podnose zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u skladu s dokumentima i obrascem koji je izradila Agencija.

Ako je zahtjev uredan, Ministarstvo ga prosljeđuje Agenciji koja će organizirati neovisno tročlano povjerenstvo koje će provjeriti zadovoljava li institucija u osnivanju nužne uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, uvjetima za reakreditaciju znanstvenih organizacija i  sadržaju dopusnice (NN 83/2010).
Na temelju obavljenog postupka inicijalne akreditacije – izvješća o zadovoljavanju nužnih uvjeta odnosno očitovanja znanstvene organizacije i drugog mišljenja stručnog povjerenstva, ako ono postoji, Akreditacijski savjet Agencije donosi neovisno mišljenje.
Mišljenje Akreditacijskog savjeta podloga je za akreditacijsku preporuku koju donosi Agencija u roku od 60 dana i istu dostavlja Ministarstvu.

Ako je akreditacijska preporuka Agencije pozitivna Ministarstvo izdaje dopusnicu za obavljanje znanstvene djelatnosti, a ako Agencija donese negativnu akreditacijsku preporuku, Ministarstvo izdaje rješenje kojim se odbija izdavanje dopusnice.

Sukladno odredbi članka 18. stavka  4. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju („Narodne novine“, broj 45/09) postupak inicijalne akreditacije javnih znanstvenih organizacija ne može započeti prije donošenja strateškog dokumenta mreže javnih znanstvenih organizacija. Dokument mreže treba sadržavati smjernice i kriterije za osnivanje javnih znanstvenih organizacija. Donosi ga Hrvatski sabor na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Gornja se odredba ne primjenjuje na privatne znanstvene organizacije te je za njih postupak inicijalne akreditacije znanstvene djelatnosti mogao započeti nakon studenog 2010. godine kada je Akreditacijski savjet Agencije usvojio dokumente za pokretanje postupka inicijalne akreditacije za obavljanje znanstvene djelatnosti.

 

Akreditacijske preporuke 2018.

Akreditacijska preporuka Sveučilište Sjever Biomedicina i zdravstvo
Akreditacijska preporuka Sveučilište Sjever Humanističke znanosti
Akreditacijska preporuka Sveučilište u Zadru
Akreditacijska preporuka Sveučilište u Dubrovniku
Akreditacijska preporuka Institut za poljoprivredu i turizam

 

Akreditacijske preporuke 2016.
 
Akreditacijske preporuke 2015. 

 

Akreditacijske preporuke 2014. 

Akreditacijska preporuka Hrvatsko katoličko sveučilište

 

Akreditacijske preporuke 2013. 

Akreditacijska preporuka Thalassotherapia

 

Akreditacijske preporuke 2012.

Akreditacijska preporuka Sv. Katarina

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.