O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Opravdanost javnog financiranja studijskih programa

U skladu sa člankom 20. st. 10. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (Narodne novine, 45/09, u daljnjem tekstu: Zakon), studijski programi javnih sveučilišta mogu se financirati sredstvima državnog proračuna samo na temelju ugovora sklopljenog s Ministarstvom, a uz prethodno dobiveno pozitivno mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje.


Mišljenje se Agencije odnosi samo na opravdanost financiranja, budući da javna sveučilišta sukladno Zakonu, sama provjeravaju minimalne uvjete propisane Pravilnikom o sadržaju dopusnice te uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, izvođenje studijskog programa i reakreditaciju visokih učilišta (NN 24/10). Mišljenje o opravdanosti donosi se na temelju usklađenosti sa strateškim dokumentom mreže visokih učilišta koji sadrži smjernice i kriterije za osnivanje visokih učilišta i studijskih programa, a kojega je usvojio Hrvatski sabor na prijedlog Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje.

Upute za izradu studije o opravdanosti izvođenja predloženog studijskog programa u skladu sa strateškim dokumentom mreže visokih učilišta i studijskih programa

 

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.