O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Međunarodna vrednovanja

Vrednovanje združenih studija 

Agencija za znanost i visoko obrazovanje provodi postupak vanjskog vrednovanja združenih studija u skladu sa Europskim pristupom osiguravanju kvalitete združenih studija, Standardima i smjernicama za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG) te nacionalnim zakonodavnim okvirom.

Agencija provodi vanjsko vrednovanje združenih studija kao postupak inicijalne akreditacije za izvođenje novoga združenog studija ili kao postupak reakreditacije dijela djelatnosti vrednovanog konzorcija koji se odnosi na predmetni postojeći združeni studij.

Konzorcij u kojemu kao partner sudjeluje hrvatsko visoko učilište može odabrati drugu agenciju za osiguravanje kvalitete upisanu u EQAR da provede postupak vanjskog vrednovanja združenog studija. U tom je slučaju ta agencija dužna dostaviti završno izvješće o provedenom vrednovanju i odluku (ako ona postoji)  Agenciji za znanost i visoko obrazovanje u daljnji postupak.

Početkom 2021. g. Agencija je zaprimila prvi zahtjev za provedbu vanjskog vrednovanja združenog studija prema Europskom pristupu i taj je postupak u tijeku.

Dodatno, francuska agencija HCERES obavijestila je Agenciju da provodi akreditaciju jednog združenog studijskog programa u čijem izvođenju sudjeluje i jedno hrvatsko sveučilište te zatražila prijedloge mogućih članova povjerenstva.

Postupak vanjskog vrednovanja združenih studija

Europski pristup osiguravanju kvalitete združenih studija

Upute za izradu samoanalize združenog studija prema Europskom pristupu

Upute za izradu završnog izvješća stručnog povjerenstva prema Europskom pristupu

Procedura vanjskog vrednovanja združenih studija prema Europskom pristupu

Standardi za vanjsko vrednovanje združenih studija prema Europskom pristupu


Ishodi provedenih vrednovanja združenih studija:

 

 

Vanjsko vrednovanje inozemnih visokih učilišta i studijskih programa

Jedan je od strateških ciljeva Agencije povećati provedbu vanjskih vrednovanja u inozemstvu. Na tragu tog cilja, 2017. godine dovršen je postupak reakreditacije Sveučilišta u Mostaru. Glavni je razlog za pokretanje ovog vrednovanja bio u činjenici da se Sveučilište u Mostaru značajnim dijelom financira i iz sredstava Republike Hrvatske, jedino je sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH, značajan dio studenata tog sveučilišta dolazi iz Hrvatske te se kasnije i zapošljavaju u Hrvatskoj. Stoga je svrha provedene reakreditacije bila potaknuti daljnja unapređenja kvalitete sveučilišta. 

Na zahtjev privatnog visokog učilišta International School for Social and Business Studies (ISSBS) iz Slovenije, 2016. godine na tom je visokom učilištu proveden audit. Visokom je učilištu dodijeljen certifikat na razdoblje od pet godina. ISSBS je u veljači 2021. godine iskazao interes za obnavljanjem certifikata, odnosno provedbom novog audita.

Ujedno je u proteklom razdoblju zaprimljeno više iskaza interesa inozemnih visokih učilišta za provedbom akreditacije Agencije. U veljači 2021. godine potpisan je ugovor s ukrajinskim sveučilištem Interregional Academy of Personnel Management in Kiev o provedbi akreditacije sedam studijskih programa. Taj je postupak u tijeku.

 

 

Vanjsko vrednovanje agencija za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja u svrhu obnove članstva u EQAR-u

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), na zahtjev zainteresiranih europskih agencija za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja provodi postupak vanjskog vrednovanja u svrhu  registracije ili obnove njihova statusa u Europskom registru za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja (European Quality Assurance Register for Higher Education – EQAR).

Kako bi obnovile status u EQAR-u, sve europske agencije dužne su proći ovaj postupak jednom u pet godina kako bi dokazale usklađenost rada sa Standardima i smjernicama za osiguravanje kvalitete na Europskom prostoru visokog obrazovanja (Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area – ESG).

Vanjsko vrednovanje agencije ASIIN e.V.

Na zahtjev njemačke akreditacijske agencije ASIIN e.V. (The Accreditation Agency for Study Programmes in Engineering, Informatics, Natural Sciences and Mathematics) i uz suglasnost EQAR-a, AZVO tijekom 2021. godine provodi vanjsko vrednovanje s ciljem obnove statusa ove agencije u EQAR-u.

ASIIN se u registru EQAR-a nalazi od 2008. godine.

U kontekstu vanjskog vrednovanja, AZVO je odgovoran za organizaciju, koordinaciju i provođenje postupka u skladu s procedurom koju je propisao EQAR.

Postupak obuhvaća sljedeće:
- predlaganje i imenovanje četveročlanog stručnog povjerenstva
- potpisivanje sporazuma između agencije koja prolazi vrednovanje (ASIIN), agencije koja provodi vrednovanje (AZVO) i EQAR-a
- izradu samoanalize od stane ASIIN-a
- posjet stručnog povjerenstva vrednovanoj agenciji koji se može (u skladu s epidemiološkom situacijom) provesti i online
- izradu završnog izvješća stručnog povjerenstva
- analizu završnog izvješća i donošenje konačne odluke od strane EQAR-a.

Postupak se provodi u skladu sa sljedećim dokumentima:

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.