O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Vanjska prosudba visokih učilišta

Temeljem iskustava u provedbi prvoga ciklusa vanjske neovisne periodične prosudbe sustava osiguravanja kvalitete (audita) te povratnih informacija od svih dionika, Agencija je tijekom 2017. razvila novi postupak audita. Nakon provedene javne rasprave, Akreditacijski savjet Agencije za znanost i visoko obrazovanje na svojoj je 86. sjednici 20. lipnja 2017. usvojio, a ravnateljica Agencije donijela nove Kriterije i Pravilnik o auditu:

Pravilnik o auditu (PDF / doc)

Kriteriji za audit (PDF / doc)

Okvir za razvoj novog postupka predstavljali su Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (2009.) i nova inačica Standarda i smjernica za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja (2015.).

Auditom će se u novome ciklusu poticati svrsishodnost, funkcionalnost, koherentnost i daljnji razvoj unutarnjih sustava osiguravanja kvalitete visokih učilišta.

Uzimajući kao temelj smjernice ESG-a (2015.), novi su kriteriji audita usmjereni na procjenu funkcionalnosti sustava osiguravanja kvalitete, u smislu svakodnevne potpore i doprinosa ostvarenju misije visokog učilišta kroz prihvaćene politike, koje se dalje realiziraju u procesima planiranja i upravljanja, provedbe i praćenja te procjene, do razvojnih poboljšanja i inovacija.

 

Pokusna vanjska prosudba

Prema planu aktivnosti za 2018. godinu, Agencija za znanost i visoko obrazovanje je u sklopu pokusne vanjske neovisne periodične prosudbe sustava osiguravanja kvalitete (audita), tijekom ožujka i travnja 2018. godine provela posjete sljedećim visokim učilištima: Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (22. i 23. ožujka), Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (27. i 28. ožujka) i Visokom učilištu Algebra (4. i 5. travnja).

U idućoj fazi postupka slijedi izrada i dostavljanje izvješća stručnih povjerenstava, nakon čega započinje šestomjesečna faza naknadnog praćenja, tijekom koje će visoka učilišta provoditi definirana poboljšanja temeljem preporuka iz izvješća.

Visokim učilištima kod kojih je unutarnji sustav kvalitete ocijenjen kao razvijen, Agencija će dodijeliti certifikat na razdoblje od 5 godina.

Agencija će temeljem povratnih informacija prikupljenih od članova povjerenstava i vrednovanih visokih učilišta po završetku pokusnog audita izraditi analizu te unaprijediti postupak za drugi ciklus.

Plan pokusne provedbe audita

 

Završna izvješća i zaključci vanjske prosudbe u drugom ciklusu

 

Naziv institucijeGodinaIzvješćeOčitovanjeZaključak
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 2018 Izvješće Očitovanje Zaključak
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu 2018 Izvješće Očitovanje Zaključak
Visoko učilište Algebra u Zagrebu 2018 Izvješće Očitovanje Zaključak

 

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.