O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Europska profesionalna kartica (EPC)

Od 18. siječnja 2016. godine je medicinskim sestrama, farmaceutima, fizioterapeutima, agentima posredovanja u prometu nekretnina i gorskim vodičima lakše obavljati svoju profesiju u drugim zemljama EU-a, i to zahvaljujući Europskoj profesionalnoj kartici. Ta iskaznica navedenim stručnjacima omogućuje učinkovitije priznavanje stručnih kvalifikacija u drugim zemljama EU-a. Odluka će se i dalje donositi na temelju postojećih pravila, no mehanizam će se pojednostavniti putem elektroničkog postupka. U sustav su ugrađene i mjere zaštite kako bi se onemogućila zloupotreba: mehanizam upozoravanja jamči adekvatnu zaštitu pacijenata i potrošača u EU-u. Europska profesionalna kartica nije plastična kartica, već elektronička potvrda koja se izdaje prvim potpuno internetskim postupkom na razini EU-a za priznavanje stručnih kvalifikacija. Ovisno o tome kako se njezino funkcioniranje pokaže u praksi, europska profesionalna kartica možda će se u budućnosti proširiti i na druga mobilna zanimanja.

Dodatne informacije dostupne su na mrežnim stranicama Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike.

Pravilnik o izdavanju Europske profesionalne kartice (EPC kartica) 

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.