O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Korisne poveznice

Projekt Europski prostor priznavanja (European Area of Recognition, EAR) je jedna od aktivnosti financiranih u okviru programa za cjeloživotno učenje (Life Long Learning Programme) od strane Uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije (Directorate General for Education and Culture of the European Commission), a pod pokroviteljstvom Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (Education, Audio-Visual and Culture Executive Agency). Projekt sažima rad na promicanju slobodnog pristupa obrazovanju i zapošljavanju te potiče međunarodnu mobilnosti studenata i stručnih osoba nakon potpisivanja Lisabonske konvencije (Lisbon Recognition Convention) u travnju 1996. godine.

U sklopu projekta Europski prostor priznavanja (European Area of Recognition, EAR) izdana su dva priručnika:

Priručnik Europski prostor priznavanja

U kontekstu paneuropskog, a i globalnog rada, objavljivanje EAR priručnika predstavlja veliki iskorak prema boljem razumijevanju informacija i odluka o priznavanju inozemnih kvalifikacija, kao i njihovoj većoj transparentnosti. Priručnik podupire obrazovnu politiku cjeloživotnog učenja pružajući tijelima nadležnim za priznavanje, stručnim osobama koje se bave vrednovanjem, odnosno priznavanjem inozemnih kvalifikacija te kadru koji se bavi ljudskim potencijalima model koji obuhvaća različite razine i vrste obrazovanja, osposobljavanja i stručnog usavršavanja.

Od ključne je važnosti imati instrument koji bi omogućio studentima i radnicima jednostavnu akademsku i stručnu mobilnost među zemljama te rast na obrazovnoj i profesionalnoj ljestvici, što upravo ovaj priručnik olakšava. Priručnik podržava ciljeve europske politike u dijelu koji se odnosi na međunacionalnu mobilnost te također podržava politiku osiguravanja kvalitete na svim razinama obrazovanja pružajući provjerene smjernice za vrednovanje inozemnih kvalifikacija kako bi garantirali njihovu pravovaljanost.

 

EAR priručnik sadrži temeljiti prikaz problematike međunarodnog priznavanja kvalifikacija, procesa koji se pri tom koriste, zatim primjere najbolje prakse i detaljne napomene koje upućuju na dodatne izvore informacija i smjernica. Sadržaj priručnika odražava dugogodišnje iskustvo, razvoj politike te suradnju mreže ENIC i NARIC centara i Odbora za Lisabonsku konvenciju. Osim navedenog, izradi priručnika doprinijela je i bliska suradnja s Bologna Follow-Up grupom i raznim organizacijama diljem Europe i svijeta, uključujući Odbore za konvencije o priznavanju iz ostalih pet globalnih regija unutar UNESCO-ve regionalne mreže.

Dakle, EAR priručnik nije samo važno sredstvo za provedbu europske politike priznavanja inozemnih kvalifikacija, već snažan doprinos globalnoj dimenziji priznavanja i mobilnosti.

Rad mreže ENIC i NARIC centara postaje sve opsežniji pa se već neko vrijeme ukazala potreba za instrumentom koji bi se primjenjivao u praksi priznavanja, a koji se može revidirati kako se pojavljuju nova pitanja i rješenja. Dakle, nastala je potreba za alatom koji bi mogao poslužiti pri informiranju javnosti i dionika, osposobljavanju novih djelatnika koji će se baviti vrednovanjem kvalifikacija, ali i kao pomoć državama članicama i nositeljima politike u razumijevanju procesa priznavanja inozemnih kvalifikacija i usklađivanju nacionalnog zakonodavstva i postupaka priznavanja s najboljom europskom praksom. EAR priručnik je upravo takav alat za koji se njegovi autori nadaju da će izdržati test vremena.

EAR priručnik

 

Priručnik za priznavanje namjenjen visokoškolskom institucijama (EAR - HEI)

Kao još jedan od rezultata projekta NARIC mreže pod nazivom „Europski prostor priznavanja“ (European Area of Recognition, EAR), objavljen je Europski priručnik za priznavanje namijenjen visokoškolskim institucijama.

Priručnik je namijenjen nadležnim osobama za vrednovanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija na visokoškolskim institucija, a usmjeren je prvenstveno na priznavanje visokoškolskih kvalifikacija u svrhu olakšavanja pristupa visokom obrazovanju.

Svrha mu je dati upute za objektivno priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, u skladu s načelima Lisabonske konvencije o priznavanju. Osigurava praktičan prijevod principa navedene konvencije i zagovara fleksibilne metodologije priznavanja usmjerene na uspješnost studenata. Dokument je koristan i visokoškolskim institucijama koje žele upisati studente koji imaju određene kvalifikacije u skladu s obrazovnim programom njihove institucije, a sve to s ciljem doprinosa ukupnoj kvaliteti programa i stopi uspješnosti studenata.

Ovaj je priručnik dio projekta Europski prostor priznavanja, jedne od aktivnosti financiranih u okviru programa za cjeloživotno učenje (Life Long Learning Programme) od strane Uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije. Projekt sažima rad na promicanju slobodnog pristupa obrazovanju i zapošljavanju te potiče međunarodnu mobilnosti studenata i stručnih osoba nakon potpisivanja Lisabonske konvencije u travnju 1997. godine.

EAR - HEI priručnik

Your Europe logo

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.