O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Priznavanje inozemnih kvalifikacija

Priznavanje podrazumijeva formalno potvrđivanje vrijednosti inozemne obrazovne kvalifikacije, odnosno razdoblja obrazovanja, koje je izdalo nadležno tijelo, u svrhu pristupa obrazovanju ili zapošljavanju.
Pravo na priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija imaju hrvatski državljani, strani državljani i osobe bez državljanstva.

S obzirom na vrstu kvalifikacije čije priznavanje se traži, razlikuje se:
Priznavanje osnovnoškolskih i srednjoškolskih kvalifikacija i razdoblja ovog obrazovanja:
a) priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija o završenom osnovnom i o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja – u nadležnosti Agencije za odgoj i obrazovanje;
b) priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija o završenom srednjem obrazovanju u strukovnim programima radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja – u nadležnosti Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih;
c) priznavanje radi nastavka osnovnoškolskog, odnosno srednjoškolskog obrazovanja vodi školska ustanova u kojoj podnositelj zahtjeva namjerava nastaviti obrazovanje;
d) priznavanje osnovnoškolskog obrazovanja radi pristupa srednjoškolskom obrazovanju vodi srednjoškolska ustanova u kojoj podnositelj zahtjeva namjerava nastaviti obrazovanje.
Priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i razdoblja studija:
a) u svrhu nastavka obrazovanja u Republici Hrvatskoj (akademsko priznavanje i priznavanje razdoblja studija) – u nadležnosti sveučilišta, veleučilišta i visokih škola;
b) u svrhu zapošljavanja u Republici Hrvatskoj (stručno priznavanje) – u nadležnosti Agencije za znanost i visoko obrazovanje, njenog Nacionalnog ENIC/NARIC ureda.
Priznavanje specijalizacija i stručnih ispita - u nadležnosti resornih ministarstava i strukovnih organizacija.

Osnovni pojmovi priznavanja

 

 

Priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija

 

Republika Hrvatska provodi postupak priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija od dana 1. srpnja 2004. godine u skladu sa Zakonom о priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija (Narodne novine, br. 158/2003, 198/2003, 138/2006 i 45/2011), koji se temelji na načelima Konvencije о priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na području Europe, Lisabon, 11. travnja 1997. godine, odnosno Zakona о potvrđivanju Konvencije о priznavanju visokoškolskih kvalifikacija u području Europe (Narodne novine – Međunarodni ugovori, br. 9/02 i 15/02), a čijim je stupanjem na snagu prestao vrijediti Zakon o priznavanju istovrijednosti stranih školskih svjedodžbi i diploma (Narodne novine, br. 57/96 i 21/00) na temelju kojeg se provodio postupak tzv. nostrifikacije.

U skladu s važećim propisima, Agencija provodi postupak stručnog priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija (u svrhu pristupa tržištu rada u Republici Hrvatskoj), a kriteriji koji trebaju biti ispunjeni da bi se priznala inozemna visokoškolska kvalifikacija su sljedeći:

- da je visokoškolska kvalifikacija izdana od strane akreditirane visokoškolske institucije

- da je inozemni visokoškolski program akreditiran od strane nadležnog akreditacijskog tijela te države

- u slučaju združenog programa/kvalifikacije (joint degree) sve institucije koje sudjeluju u provođenju studijskog programa, kao i sam studijski program, moraju biti akreditirane od strane nadležnih akreditacijskih tijela država u kojima se svaka od institucija koje sudjeluju u združenom programu nalazi.

U slučaju kada nisu ispunjeni svi navedeni kriteriji za priznavanje, Agencija nije u mogućnosti priznati inozemnu visokoškolsku kvalifikaciju, što je u skladu s međunarodnom praksom. 

Priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija koji provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje u skladu s važećim propisima i međunarodnom praksom podrazumijeva formalno potvrđivanje vrijednosti inozemne visokoškolske kvalifikacije, no ne stvara nikakva statusna prava niti se njime dodjeljuju akademski stupnjevi, nazivi ili bilo kakve druge titule prema hrvatskim propisima. Time se, među ostalim, ovaj postupak razlikuje od nekadašnjeg postupka utvrđivanja istovrijednosti diploma, tzv. postupka nostrifikacije koji se u Republici Hrvatskoj provodio do 2004. godine.

U postupku vrednovanja inozemne visokoškolske kvalifikacije uzima se u obzir isključivo stupanj postignutih znanja, vještina i kompetencija, bez usporedbe studijskih programa.

Važno je napomenuti da o odabiru, odnosno zaposlenju kandidata na određeno radno mjesto odlučuje poslodavac u skladu sa svojim unaprijed definiranim natječajnim uvjetima.

Kriteriji za vrednovanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija Agencije za znanosti visoko obrazovanje

 

Your Europe logo

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.