O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Pojašnjenje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija izbjeglicama bez dokumentacije

Nacionalni ENIC/NARIC ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje provodi postupak priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija koje je dokumentirano propisanom dokumentacijom.

Ako vam nedostaju propisani dokumenti, umjesto rješenja o priznavanju možete zatražiti izdavanje pojašnjenja visokoškolskih kvalifikacija izbjeglicama bez dokumentacije.

Pojašnjenje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija izbjeglicama bez dokumentacije je dokument koji sadrži informacije o statusu predmetne institucije i studijskog programa, razini kojoj pripada kvalifikacija unutar visokoobrazovnog sustava države u kojoj je kvalifikacija izdana te usporedbu s razinom obrazovanja u Hrvatskoj (ukoliko je to moguće).

Pojašnjenje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija izbjeglicama bez dokumentacije nije isto što i rješenje o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije, odnosno nije formalno priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije pojedinca, već je riječ o informacijama i savjetima za visoka učilišta i poslodavce u Hrvatskoj. 


Pojašnjenje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija izbjeglicama bez dokumentacije:

  • obrascu zahtjeva treba priložiti:
    • dokaz o privremenoj zaštiti
    • ostale dokumente koje posjedujete – životopis, studijsko i/ili radno iskustvo, fotografije, seminarski radovi/projekti, članske iskaznice studentskih organizacija itd.
  • oslobođeni ste plaćanja naknade za troškove izdavanja pojašnjenja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija izbjeglicama bez dokumentacije

Pojašnjenje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija izbjeglicama bez dokumentacije temelji se na informacijama koje ste naveli u obrascu zahtjeva, kao i informacijama koje Nacionalni ENIC/NARIC ured ima o vašem obrazovanju, zbog čega je važno da pažljivo ispunite obrazac. Imajte na umu da, ako je vaša prijava nepotpuna ili ako se navedene informacije ne poklapaju s drugim informacijama kojima Nacionalni ENIC/NARIC ured raspolaže, možemo zatvoriti vaš predmet bez da vam izdamo pojašnjenje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija izbjeglicama bez dokumentacije.

 

Pojašnjenje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija izbjeglicama bez dokumentacije možete poslati putem e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na sljedeću adresu:

AGENCIJA ZA ZNANOST  I VISOKO OBRAZOVANJE
Nacionalni ENIC/NARIC ured
Donje Svetice 38/5
10000 Zagreb
Republika Hrvatska

 

Lisabonska konvencija o priznavanju (Lisbon Recognition Convention, LRC) potiče fleksibilan pristup priznavanju kvalifikacija koje posjeduju izbjeglice, raseljene osobe i osobe u situaciji sličnoj izbjeglicama. U tekstu Lisabonske konvencije, poglavlje VII, članak VII koji govori o priznavanju kvalifikacija koje posjeduju izbjeglice, raseljene osobe i osobe u situaciji sličnoj izbjeglicama, navodi se:

“Svaka će stranka poduzeti sve izvedive i razumne korake koji su mogući u okviru njihovog obrazovnog sustava i u skladu s ustavnim, zakonskim i regulatornim odredbama kako bi razvila postupke kojima će, na pravedan i ekspeditivan način, procijeniti zadovoljavaju li izbjeglice, raseljene osobe i osobe u situaciji sličnoj izbjeglicama relevantne uvjete za pristup visokom obrazovanju, nastavku studija na razini visokog obrazovanja ili zapošljavanju, čak i u slučajevima kada se kvalifikacije stečene u jednoj od stranaka ne mogu dokazati dokumentima.”

Slijedom navedenoga, izbjeglice, raseljene osobe ili osobe u situaciji sličnoj izbjeglicama koje imaju formalno obrazovanje stečeno na priznatim i/ili akreditiranim obrazovnim ustanovama, a, iz valjanog razloga i usprkos poduzimanja svih potrebnih koraka, ne mogu dokumentirati kvalifikacije čije priznavanje traže, imaju pravo na vrednovanje svojih kvalifikacija od strane tijela koje je nadležno za priznavanje kvalifikacija.

Nadalje, 2017. godine Odbor za Lisabonsku konvenciju o priznavanju usvojio je Preporuku o priznavanju kvalifikacija koje posjeduju izbjeglice, raseljene osobe i osobe u situaciji sličnoj izbjeglicama.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.