O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

uncategorised

Jedna je od zadaća Agencije za znanosti visoko obrazovanje brinuti za uspješno funkcioniranje strateških i stručnih tijela u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

 

Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj je najviše stručno tijelo koje se brine za razvitak i kvalitetu cjelokupne znanstvene djelatnosti i sustava znanosti, visokog obrazovanja i tehnološkog razvoja u Hrvatskoj.
Hrvatski je sabor 11. travnja 2014. godine donio Odluku o imenovanju predsjednika i članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj:

prof. dr. sc. Ivo Družić, predsjednik
prof. dr. sc. Georg Drezner
dr. sc. Paul Stubbs
dr. sc. Katarina Horvat Levaj
dr. sc. Krešo Kadija
akademik Ivica Kostović
prof. dr. sc. Željko Grabarević
prof. dr. sc. Marko Duvnjak
prof. dr. sc. Emilio Marin
prof. dr. sc. Hrvoje Kraljević
prof. dr. sc. Frane Barbir
dr. sc. Mladen Mauher
prof. dr. sc. Mladen Žinić
dr. sc. Darko Huljenić
dr. sc. Jakob Nakić
mr. sc. Mislav Balković
Agan Begić
prof. dr. sc. Krunoslav Pisk.

 

Matični odbori sudjeluju u izboru u znanstvena, znanstveno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i na njemu utemeljenim propisima.
Ukupno je 23 matična odbora iz svih znanstvenih područja i polja.

 

Matična povjerenstva donose mišljenja o ispunjavanju minimalnih uvjeta Vijeća veleučilišta i visokih škola u postupcima izbora u nastavna zvanja.
Ukupno ih je sedam iz svih znanstvenih područja.

 

Vijeće veleučilišta i visokih škola broji 40 članica, od čega 15 veleučilišta i 25 visokih škola. Od ukupnog broja članica, 14 čine javna visoka učilišta, a dok je privatnih 26.
Predsjednik Vijeća je dr.sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN

 

Odbor za etiku je tijelo koje imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Vlade. Zadaća Odbora je promicanje etičkih načela i vrijednosti u znanosti i visokom obrazovanju, u poslovnim odnosima i u odnosima prema javnosti, te u primjeni suvremenih tehnologija i u zaštiti okoliša. Odbor donosi etički kodeks. Odbor radi na sjednicama gdje donosi mišljenja i stajališta o etičkoj prihvatljivosti ili neprihvatljivosti u razmatranim slučajevima u obliku preporuka, prijedloga ili primjedbi.

 

Savjet za financiranje znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja, sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 2/07-OUSRH, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14 i 60/15), stručno je tijelo Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Na temelju prijedloga Savjeta, Nacionalno vijeće utvrđuje kriterije za raspodjelu proračunskih sredstava za znanstvenu djelatnost i visoko obrazovanje.

Savjet čini petnaest članova i to tako da su u njemu tri člana sa znanstvenih instituta, šest članova sa sveučilišta, dva člana s veleučilišta, dva predstavnika sindikata te dva predstavnika koje u Savjet imenuje ministar.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.