O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Pojmovnik

Pojmovnik

U pojmovniku se nalazi 4 zapisa.
Pretražite pojmove
Počinje sa Sadrži Točan pojam

Kategorije

Svi A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž
Pojam Definicija
Učinkovitost (obrazovanja)

Izlazni rezultat posebnog pregleda/analize (primjerice analiza učinkovitosti obrazovanja koju je provela Zapadna udruga škole i koledža ili njezino Izvješće o institucijskoj učinkovitosti), koji se mjeri razinom (kvalitete) postignuća posebnih ciljeva obrazovanja, odnosno razinom na kojoj je visoko učilište ispunilo posebne uvjete. "Efektivnost" (učinkovitost) razlikuje se od "efikasnosti" koja se mjeri veličinom izlaznog rezultata odnosno korištenih unosa (input). Kao primarno mjerilo uspjeha studijskog programa ili visokog učilišta, putem različitih procedura (nadzora, opažanja, obilaska učilišta itd.), moraju se prikupiti jasni pokazatelji, bitne informacije i dokazi koji najbolje slikaju učinkovitost ustanove s obzirom na učenje studenata i akademsko postignuće. Mjerenje učinkovitosti obrazovanja stvara dodanu vrijednost kroz proces osiguravanja kvalitete i akreditacijski postupak te pridonosi razvoju kulture dokaza na visokom učilištu.

Unutarnja prosudba (audit)

Postupak unutarnjeg vrednovanja sustava osiguravanja kvalitete na razini visokog učilišta. Unutarnju prosudbu provodi tijelo (povjerenstvo) sastavljeno od djelatnika predmetnoga visokog učilišta koji nisu izravno uključeni u odlučivanje na razini sustava. Unutarnjom se prosudbom utvrđuje funkcionalnost uspostavljenih mehanizama osiguravanja kvalitete te učinkovitost cjelokupna sustava. Rezultati vrednovanja dokumentiraju se u obliku izvješća unutarnje prosudbe, s preporukama za poboljšanje i definiranim naknadnim praćenjem.

Unutarnje vrednovanje, samovrednovanje

Postupak se unutarnjeg vrednovanja sastoji od sustavna prikupljanja administrativnih podataka, ispitivanja mišljenja studenata i onih koji su završili studij, intervjuiranja predavača i studenta te periodične izrade izvješća sa samovrednovanja. Samovrednovanje u svojoj biti predstavlja zajedničko promišljanje ustanove te mogućnost za unapređenje kvalitete. Izvješće sa samovrednovanja predstavlja skup informacija koji prosudbenoj skupini pri provedbi vanjskog vrednovanja služi kao polazna točka.

Uzajamno priznavanje

Sporazum dvaju ili više institucionaliziranih tijela radi međusobne validacije akademskih stupnjeva, programa ili ustanova i/ili potvrda dviju ili više akreditacijskih agencija odnosno agencija za osiguravanje kvalitete da je metodologija agencije koja je predmet vrednovanja pouzdana te da su takve i procedure koje ona provodi.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.