O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Pojmovnik

Pojmovnik

U pojmovniku se nalazi 5 zapisa.
Pretražite pojmove
Počinje sa Sadrži Točan pojam

Kategorije

Svi A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž
Pojam Definicija
Ishodi

Očekivani ili postignuti rezultati studijskog programa odnosno postignuće ciljeva visokog učilišta koje se mjeri velikim brojem pokazatelja (kao što su znanje, kognitivne sposobnosti i stavovi studenata). Ishodi predstavljaju izravan rezultat programa poučavanja planirana u kontekstu razvoja studenta/učenika na svim područjima. Ishod se mora razlikovati od cilja koji predstavlja traženi rezultat. Općenito gledajući, svaki prikaz ishoda trebao bi opisati po jedan učinak programa poučavanja odnosno veći broj učinaka ne bi trebalo sabirati u zajednički iskaz. Nadalje, prikazi pojedinačnih ishoda moraju biti jasni i detaljni te razumljivi znanstveno-nastavnom osoblju i studentima u bilo kojem znanstvenom području ili katedri.

Ispitivanje valjanosti

Postupak kojim se donosi prosudba o tome je li program ispunio zahtjeve za stjecanje određena akademskog stupnja i koji provodi relevantna ustanova s ovlastima za izdavanje akademskih stupnjeva (samovrednovanje ustanove) ili relevantan odbor koji provodi ispitivanje (ispitivanje valjanosti koje provodi vanjsko tijelo).

Izvanformalno učenje

Učenje koje nije organizirano unutar neke obrazovne ustanove i u pravilu ne završava izdavanjem službenog dokumenta. Ipak, takvo je učenje strukturirano (postoje ciljevi, određeno vrijeme i podrška učenju). Iz perspektive učenika i izvanformalno učenje sadrži namjeru.

Izvedbeni standardi

Razine ovladavanja građom koje se smatraju primjernim ili prikladnim odnosno specifikacije razina studentskog rada radi zadovoljenja standarda sadržaja. Izvedbeni standardi oblikuju očekivane ishode obrazovanja.

Izvješće s prosudbe / Izvješće s ocjenjivanja / Izvješće s vrednovanja

1. Dokument izrađen na temelju pregleda kolega stručnjaka provedena tijekom obilaska učilišta u svrhu donošenja ocjene o kvaliteti odnosno, općenito gledajući, o kvaliteti ustanove, akademskim standardima, obrazovnoj infrastrukturi i osoblju. U izvješću o visokom učilištu treba opisati na koji je način ustrojen splet procedura za osiguravanje kvalitete visokog učilišta kao i učinke tog ustrojstva na kvalitetu obrazovnih programa. Izvješće s prosudbe dostavlja se visokom učilištu, najprije u obliku nacrta radi dobivanja povratne informacije od predmetnog učilišta, a zatim u konačnome, službenom obliku. Ono, između ostaloga, sadrži opis metoda provjere, nalaze provjere, zaključke prosudbene skupine i različite dodatke u kojima se navode pitanja postavljena tijekom vrednovanja, dobiveni odgovori i sl. Taj se dokument u Europi uobičajeno naziva „izvješće s vrednovanja“ ili „izvješće s ocjenjivanja“.

2. Izvješće može biti i o akreditacijskoj agenciji i opisivati ustroj njezina sustava osiguravanja kvalitete i učinke toga ustroja na kvalitetu programa ustanova za koje je ona odgovorna.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.