O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Pojmovnik

Pokazatelji uspješnosti

Pretražite pojmove
Počinje sa Sadrži Točan pojam

Kategorije

Svi A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž
Pojam Definicija
Pokazatelji uspješnosti

Niz statističkih parametara na temelju kojih se mjeri razina izvedbe visokog učilišta odnosno studijskog programa u određenoj kvalitativnoj dimenziji.

Pokazatelji uspješnosti predstavljaju kvalitativna i kvantitativna mjerenja outputa (kratkoročna mjerenja rezultata) te mjerenja ishoda (dugoročno mjerenje ishoda i učinaka) sustava ili programa. Pomoću njih ustanova određuje referentnu vrijednost svoje izvedbe odnosno provodi usporedbu visokih učilišta. Pokazatelji uspješnosti učinkoviti su samo kada se koriste kao dio koherentna niza inputa, procesa i pokazatelja outputa. S obzirom na to da visoka učilišta provode različite aktivnosti te su, kao takva, usmjerena k ostvarenju višestrukih ciljeva, za identificiranje i provedbu velikog broja pokazatelja uspješnosti nužno je obuhvatiti cjelokupno područje djelatnosti. Primjeri često korištenih pokazatelja uspješnosti koji obuhvaćaju različite aktivnosti ustanove uključuju: broj prijavljenih studenata s obzirom na upisne kvote, bodove stečene u razredbenom postupku potrebne za upis, radno opterećenje znanstveno-nastavnog osoblja, zapošljivost diplomiranih studenata, ugovore i raspoloživa sredstva za provedbu istraživanja, broj objavljenih članaka i studija, omjer studenata i znanstveno-nastavnog osoblja, prihode i rashode učilišta te opremu i namještaj učilišta i zavoda/odjela. Pokazatelji uspješnosti povezani su s procesom određivanja referentnih vrijednosti te se utvrđuju kroz posebne pilot-zadatke kako bi postigli najbolji učinak u komparativnoj ili profilacijskoj analizi.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.