O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Pojmovnik

Pokazatelji

Pretražite pojmove
Počinje sa Sadrži Točan pojam

Kategorije

Svi A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž
Pojam Definicija
Pokazatelji

Operativne varijable koje se odnose na posebne, empirijski mjerljive karakteristike visokih učilišta odnosno studijskih programa, na temelju kojih se mogu prikupiti dokazi da bi se odredilo jesu li standardi zadovoljeni. Pomoću pokazatelja identificiraju se trendovi uspješnosti i područja u kojima treba poduzeti određene radnje i/ili provesti usporedbu stvarnih izvedaba s utvrđenim ciljevima. Oni se koriste za provođenje teorijskih aspekata kvalitete u praksu što je poznato pod pojmom operacionalizacija. Pokazatelji se razlikuje od mjerilâ koja predstavljaju podatke za određivanje razine uspješnosti predmeta provjere te od standarda koji predstavljaju razinu prihvatljive izvedbe u smislu posebnoga numeričkog kriterija.

Drugo se razlikovno obilježje odnosi na različitu vrstu pokazatelja: a) ekonomski pokazatelji (odnose se na proračun); b) pokazatelji učinkovitosti (stvarna produktivnost ili output po jedinici inputa) te c) pokazatelji efektivnosti (stupanj postignuća ciljeva). Posljedično, treće razlikovno obilježje odnosi se na: a) pokazatelje konteksta koji se odnose na posebno okruženje visokog učilišta ili studijskog programa – društveno, gospodarsko, političko, zemljopisno; b) pokazatelje inputa koji se odnose na logističke, ljudske i financijske resurse koje visoko učilište koristi; c) pokazatelje procesa koji se odnose na korištenje resursa visokog učilišta, upravljanje inputima te funkcioniranje organizacije te d) pokazatelje outputa koji se odnose na stvarna postignuća ili proizvode visokog učilišta. Posljednji je okvir poznat je i kao CIPO model (tj. contexst, input, process, output) koji se često koristi u vrednovanju studija.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.