O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Pojmovnik

Priznavanje

Pretražite pojmove
Počinje sa Sadrži Točan pojam

Kategorije

Svi A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž
Pojam Definicija
Priznavanje

Formalno priznavanje: a) pojedinih akademskih ili profesionalnih kvalifikacija; b) programa visokih učilišta i/ili c) agencija za osiguravanje kvalitete pomoću ovlaštenog tijela zadužena za priznavanje odnosno odobravanje određenih standarda i/ili vrijednosti, s obzirom na posebnu svrhu koja označava posljedice priznavanja. Postupak priznavanja obično ima prekogranični ili širi institucijski karakter. Što se tiče priznavanja individualnih kvalifikacija, iskustava učenja (primjerice akademski stupnjevi, diplome, razdoblje studiranja), vrednuju se s obzirom na omogućavanje lakšeg pristupa nositeljima obrazovnih aktivnosti odnosno poslodavcima. Ovdje se moraju razlikovati barem dvije vrste priznavanja – priznavanje za akademske i profesionalne potrebe.

Priznavanje se programa obično odnosi na to da jedno visoko učilište priznaje poseban studijski program drugoga visokog učilišta. Ono se provodi prema načelu priznavanja kolega stručnjaka, a cilj mu je omogućiti studentu nastavak studija na novoj ustanovi ili osloboditi studenta od ponovnog studiranja predmeta i materijala koji se značajno ne razlikuju od jedne do druge ustanove. U pogledu ustanova, priznavanje se odnosi na priznavanje agencija za osiguravanje kvalitete ili akreditacijskih organizacija koje se smatraju učinkovitim i odgovornim ustanovama od povjerenja i koje jamče kvalitetu prema posebnim priznatim standardima koje je utvrdilo ovlašteno (obično strano) tijelo zaduženo za priznavanje.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.