O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Uvodna riječ

Dobro došli na mrežnu stranicu Agencije za znanost i visoko obrazovanje!Prof. dr. sc. J. Havranek

Kada govorimo o visokom obrazovanju i znanosti, često znamo reći da su oni pokretači gospodarskog i društvenog razvoja svake zemlje. Da bi spomenuti sustavi doista bili kotači koji pokreću razvoj, važno je osigurati potrebnu razinu kvalitete. U tom je nastojanju utemeljena i naša misija prema kojoj AZVO potiče kontinuirani razvoj osiguravanja kvalitete visokih učilišta i znanstvenih organizacija što pak doprinosi razvoju kreativnih potencijala pojedinca na korist cijelog društva i omogućuje stjecanje kvalifikacija koje su međunarodno prepoznate.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje osnovana je 2005. godine te je prema tadašnjem zakonodavnom okviru, bila zadužena za stručnu i administrativnu podršku Nacionalnom vijeću za visoko obrazovanje u provođenju postupaka vanjskog vrednovanja. Godine 2009., u skladu sa Zakonom o osiguravanju kvalitete, postaje jedino javno nacionalno tijelo zaduženo za samostalno i neovisno provođenje vanjskog vrednovanja u visokom obrazovanju i znanosti, poštujući dobru europsku i međunarodnu praksu.

Početak rada nije bio nimalo jednostavan, susreli smo se s brojnim izazovima, prvenstveno u osvještavanju važnosti osiguravanja kvalitete. Dio uključenih u sustav zna da proces u početku nije tekao glatko niti jednostavno. No već su prve reakreditacije ukazale na dobre temelje javnih visokih učilišta kao i na dobar početak razvoja niza privatnih visokoškolskih institucija. Isto tako, moglo se vidjeti da uloga agencije nije samo provjeravanje ispunjavaju li visoka učilišta potrebne kriterije i standarde, već da će Agencija biti pokretač unapređenja cijelog sustava. Zahvaljujući kontinuiranom dijalogu i razvijanju suradničkog odnosa s akademskom zajednicom kojoj je pružena ruka potpore – to se i događa.

Tome je doprinijela i činjenica da smo u proteklim godinama imali punu neovisnost u radu i kreiranju procedura. Pri tom smo se vodili načelom jednakog pristupa prema svim institucijama. Slažući djeliće sustava kroz različite oblike vrednovanja, ali i ostalih aktivnosti - od priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, prijava na studijske programe visokih učilišta, matičnih odbora i povjerenstava, podrške strateškim i stručnim tijelima u sustavu - stvorili smo cjelovitu sliku visokog obrazovanja s jasnim pravcima daljnjeg razvoja u odnosu na potrebe i nove zahtjeve sustava.

Zahvaljujući podršci brojnih pojedinaca akademskog života, ali i kritičnim prilozima koji su jednako tako potrebni za rast i razvoj, zajedno smo ostvarili puno toga. S obzirom na to da je „kvaliteta putovanje, a ne destinacija“ (Jennifer James), puno je toga još pred nama. Krajolik visokoškolskog obrazovanja mijenja se pod utjecajem različitih čimbenika poput tehnologije, društvenih pa i političkih promjena na globalnoj razini. Takve okolnosti pred agencije za osiguravanje kvalitete, pa tako i AZVO, stavljaju nove izazove, ali otvaraju i nove prilike.

Prof. dr. sc. Jasmina Havranek,

v. d. ravnatelja

 

Životopis prof. dr. sc. Jasmine Havranek

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.