O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Ustroj

2011 god.

 

 • Odjel za vanjsku prosudbu održao je 28. rujna 2011. seminar za predstavnike visokih učilišta obuhvaćenih godišnjim planom vanjske prosudbe 2012. g. Sudionici su upoznati s postupkom vanjske prosudbe te su im dane smjernice za provođenje unutarnje prosudbe sustava osiguravanja kvalitete na matičnim institucijama.

Vanjska prosudba
Unutarnja prosudba

 • Agencija za znanost i visoko obrazovanje organizirala je tijekom mjeseca veljače ciklus radionica  „Strateško planiranje za visoka učilišta  (sveučilišta i njihove sastavnice, veleučilišta i visoke škole)“. Domaćini su bili:
  Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, 9. veljače 2011.
  Sveučilište u Zagrebu, 21. veljače 2011.
  Vijeće veleučilišta i visokih škola u Zagrebu, 22. veljače 2011.
  Sveučilište u Splitu, 25. veljače 2011.
  Seminari su bili namijenjeni rektorima, prorektorima sveučilišta, dekanima sastavnica sveučilišta te dekanima veleučilišta i visokih škola, a održale su ih dr. sc. Marijana Sumpor (Ekonomski institut, Zagreb) i Lidija Burić (KRUG - usavršavanje i razvoj). Svaki od 4 seminara koncipiran je kao dinamična interakcija predavača i sudionika kroz predavanja, praktične primjere i rasprave o primjeni, u trajanju od 9:00 do 16:30 sati. Proces izrade strategije predočen je slijedom prezentacija u kombinaciji s grupnim radom na praktičnim primjerima.
  Održane prezentacije:

Osiguravanje kvalitete, strateško planiranje i vrednovanje
Uvod u strateško planiranje i upravljanje
Vizija, misija, vrijednosti
Strateški ciljevi i prioriteti
Provedba

 

2010 god.

 

 • U organizaciji su Odjela za vanjsku prosudbu u razdoblju od svibnja do rujna 2010. g. održani seminari za jedinice za osiguravanje kvalitete ustrojene na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj. Predstavnici jedinica za osiguravanje kvalitete sveučilišta i njihovih sastavnica te članica Vijeća veleučilišta i visokih škola prezentirali su ustroj, matricu odgovornosti, usvojenu dokumentaciju sustava, rezultate provedene unutarnje prosudbe i predstavili planove rada za iduće razdoblje. Seminari su održani na:
  Sveučilištu u Dubrovniku 24.svibnja 2010. 
  Sveučilištu u Zadru 26. svibnja 2010.   
  Sveučilištu u Rijeci 27. svibnja 2010. 
  Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 15. lipnja 2010. 
  Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 7. lipnja 2010. 
  Vijeću veleučilišta i visokih škola 14. rujna 2010. 
  Sveučilištu u Zagrebu 15. rujna 2010. 
  Sveučilištu u Splitu 20. rujna 2010. 

 • Radi lakše pripreme za uspješno provođenje postupka vanjske prosudbe održana je 9. srpnja 2010.  radionica za predstavnike jedinica za osiguravanje kvalitete obuhvaćene godišnjim planom vanjske prosudbe za 2010. godinu.

Vanjska neovisna periodična prosudba SOK-a 
Unutarnja prosudba SOK-a

 

 • Odjel za vanjsku prosudbu organizirao je 26. ožujka 2010. seminar “Uloga studenata u radu sustava za osiguravanje kvalitete na visokim učilištima u RH i njihova iskustva u provedbi bolonjskog procesa do 2010. godine” za predstavnike studentskih zborova. 
  Predstavnici su studenskih zborova prezentirali dosadašnja iskustva:

SZ Sveučilišta u Zagrebu

SZ Sveučilišta u Rijeci

SZ Sveučilišta u Dubrovniku

SZ Sveučilišta u Splitu

SZ Sveučilišta u Osijeku

Sveučilište u Zadru

Međunarodna razmjena na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli

 • U organizaciji Odjela za osiguravanje kvalitete 30. studenog 2009. održan je seminar za predstavnike novoosnovanih jedinica za osiguravanje kvalitete na veleučilištima i visokim školama. Seminaru su prisustvovali predstavnici jedinica za osiguravanje kvalitete visokih škola i veleučilišta.

Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju
Leuven Communiqué: Bolonjski proces 2010. – 2020.
Standardi i smjernice za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju
Sustav osiguravanja kvalitete visokih učilišta u RH
Unutarnja prosudba sustava osiguravanja kvalitete visokih učilišta

 • U razdoblju od svibnja do srpnja 2009. na javnim je sveučilištima predstavljen novi Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

Zakon o osiguravanju kvalitete - prezentacija 
Vanjski audit

 • Odjel za vanjsku prosudbu organizirao je 14. i 15. prosinca 2010. radionicu za sve tri generacije stručnjaka za vanjsku prosudbu. Na radionici su predstavljeni primjeri dobre prakse i iskustva iz tri vanjske neovisne periodične prosudbe provedene u 2010. godini.
 • Odjel za vanjsku prosudbu AZVO-a organizirao je 7. rujna 2010. seminar za treću generaciju stručnjaka  za vanjsku prosudbu   na kojem su upoznati sa Zakonom o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, Standardima i smjernicama za osiguravanje kvalitete u  Europskom prostoru visokog obrazovanja – ESG, trendovima u EHEA  te modelima vanjske i unutarnje prosudbe sustava osiguravanja kvalitete visokih učilišta.

Zakon o osiguravanju kvalitete
ESG
Unutarnja prosudba
Vanjska prosudba

 • 7. i 8. prosinca 2009. održane su radionice za stručnjake za vanjsku prosudbu. 
  Sudionicima je u uvodnom dijelu predstavljen Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju te leuvenski Communique: 

Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju
Leuven Communiqué: Bolonjski proces 2010. – 2020.

Na radionicama koje su uslijedile, auditori su praktično primijenili usvojena znanja analizom primjera izvješća unutarnje prosudbe te izradom strategije novog sveučilišta.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.