O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Ustroj

Ciljevi su Odjela za vanjsku prosudbu:

•  razvijati kulturu kvalitete u području visokog obrazovanja i znanosti
• unapređivati nacionalne smjernice za osiguravanje kvalitete
• ustrojiti nacionalnu mrežu jedinica za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja
• poticati međunarodnu suradnju i razmjenu iskustava i dobre prakse.

Ciljevi se postižu:

1. Organiziranjem vanjske neovisne periodične prosudbe sustava osiguravanja kvalitete visokih učilišta i znanstvenih organizacija radi utvrđivanja:
• stupnja razvijenosti i učinkovitosti sustava osiguravanja kvalitete predmeta prosudbe na temelju kriterija Agencije;
• kvalitete akademskih aktivnosti, uspoređujući ih s ESG–standardima;
• dostignutih rezultata rada visokih učilišta i znanstvenih organizacija.

2. Objavljivanjem izvješća vanjskih neovisnih periodičnih prosudbi na mrežnim stranicama   Agencije, uključujući njihov utjecaj na kvalitetu visokog obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj.

3. Stalnim unapređivanjem postupka vanjske prosudbe.

4. Razvijanjem suradnje s akademskom zajednicom u vidu organiziranja seminara, radionica i foruma na temu osiguravanja kvalitete.

5. Razvijanjem suradnje sa sličnim agencijama u inozemstvu radi razmjene iskustava u   provođenju vanjske prosudbe, prijenosa znanja i novih spoznaja o modelima vanjske prosudbe.

Kako bi se hrvatskoj akademskoj zajednici i svim ostalim zainteresiranim stranama približilo iznimno multidisciplinarno područje osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju, pristupilo se izradi Pojmovnika koji sadrži osnovne pojmove i definicije u području osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju.


Djelatnosti Odjela:
1. Vanjska neovisna periodična prosudba sustava osiguravanja kvalitete visokih učilišta u Republici Hrvatskoj
Vanjska neovisna periodična prosudba sustava osiguravanja kvalitete postupak je prosudbe stupnja razvijenosti i učinkovitosti sustava za osiguravanje kvalitete u skladu s ESG-standardima i njegovog doprinosa stalnom unapređivanju kulture kvalitete visokog učilišta i znanstvenih organizacija.
(više)

2. Organiziranje seminara s temama iz područja osiguravanja kvalitete za visoka učilišta i dionike u sustavu visokog obrazovanja i znanosti
Važna je uloga Odjela za vanjsku prosudbu pružanje stručne potpore jedinicama sustava osiguravanja kvalitete na visokim učilištima i znanstvenim organizacijama.
(više)

3. Seminari za stručnjake za vanjsku prosudbu
Vodeći brigu o vjerodostojnosti vlastitog rada, Odjel za vanjsku prosudbu posebnu pažnju posvećuje edukaciji stručnjaka za vanjsku prosudbu. Status stručnjaka za vanjsku prosudbu sustava osiguravanja kvalitete dobili su polaznici koji su uspješno završili organiziranu obuku, dobili certifikate te su uvršteni u bazu stručnjaka za vanjsku prosudbu Agencije za znanost i visoko obrazovanje.
(više)

4. Međunarodna suradnja
Odjel aktivno surađuje sa stranim agencijama članicama mreža ENQA, INQAAHE i CEE Network kao i članicama EAIR-a, EUA-e i IUA-e. Primjere dobre međunarodne prakse primjenjujemo u vlastitom radu uz prijenos znanja našim dionicima.
(više)

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.