O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Ravnateljica

ravnateljica

Prof. dr. sc. Jasmina Havranek rođena je u Zagrebu gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te doktorirala na istom fakultetu. Godine 2001. izabrana je u zvanje redovnog profesora u trajnom zvanju.

Na dužnosti dekanice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bila je od 2001. do 2006. godine. Kao dekanica ugostila je mnoge svjetske delegacije, rektore, predstavnike međunarodnih sveučilišta, fakulteta, organizacija, agencija, ministarstava itd. U svome je radu uvijek težila razvijanju svijesti o važnosti kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti.

Bila je predsjednica Nacionalnog vijeća za visoku naobrazbu Republike Hrvatske od 2003. do 2005. godine, a godine 2007. imenovana je ravnateljicom Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje u vrijeme njezina mandata dobila je značajno međunarodno priznanje. European Regional Economic Forum proglasio je 2010. godine Agenciju primjerom dobre prakse u primjeni sustava osiguravanja kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje primljena je u punopravno članstvo Europske udruge za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education - ENQA), a od 25. studenoga 2011. godine uvrštena je u Europski registar agencija za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (European Quality Assurance Register for Higher Education - EQAR). Osim toga, od rujna 2012. godine Agencija je članica udruženja CHEA International Quality Group. Od studenog 2006. godine Agencija je punopravna članica INQAAHE-a (Međunarodna mreža agencija za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju), a od travnja 2008. godine punopravna članica CEENQA-e (Mreža agencija za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju centralne i istočne Europe).
Agencija je članica Foruma za upravljanje institucijama u sustavu visokog obrazovanja (Institutional management in Higher Education – IMHE) i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (Organization for economic co-operation and development – OECD).

Za svoj je rad primila odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske - Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobit doprinos znanosti i visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj, a dobitnica je i godišnje državne nagrade za znanost u području biotehničkih znanosti za značajno znanstveno dostignuće.
Godine 2005. imenovana je civilnim stručnjakom po pozivnom natječaju u Odboru za planiranje hrane i poljoprivrede (FAPC) u NATO savezu (Bruxelles). Nekoliko je puta u kontekstu svoje uže struke nastupila kao pozvani predavač na sveučilištima u Kini, SAD-u, Indiji te na mnogobrojnim konferencijama u zemljama Europske unije.

Znanstvena i stručna aktivnost

Prof. dr. sc. Jasmina Havranek aktivna je članica mnogih tijela:

  • Međunarodnoga savjetodavnog odbora Hungarian Accreditation Commitee;
  • Upravnog odbora CEEN-a (Network of Central and Eastern European Quality Assurance Agencies in Higher Education) - Mreže agencija za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju srednje i istočne Europe;
  • Glavnog odbora akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

 

Prof. dr. sc. Jasmina Havranek sudjelovala je na brojnim domaćim i inozemnim konferencijama iz područja obrazovanja i znanosti (u nastavku navodimo samo manji broj njih), a bila je i pozvani predavač na nekoliko konferencija:

  • „9th European Conference on Higher Agricultural Education“ (Universitat de Lleida, Španjolska, 2. - 5. rujna 2008. godine)
  • INQAAHE – „9th biennial Conference“ (Ujedinjeni Arapski Emirati, Abu Dhabi, 30. ožujka – 2. travnja 2009. godine)
  • Tempusova konferencija „Conference on quality enhancement in higher education“ (Kairo, 7. – 8. svibnja 2008. godine)
  • Council for Higher Education Accreditation (Washington, 24. – 27. siječnja 2011. godine)
  • IAU GMA IV - Association of Indian Universities (New Delhi, 11. – 12. travnja 2011. godine)
  • Internacional Forum - Efficient Manegement of Private Educational Institutions (Moskva, 1. – 4. ožujka 2012. godine)
  • Internacional Students Congres, Akademska pokretljivost pet godina nakon uvođenja Bolonje (Rijeka 28. – 29. ožujka 2012. godine)
  • Higher education - making the knowledge triangle work - 23 ERUASHE Annual Conference (Split, 2013. godine)
  • Quality Assurance and Quality Development in Europe (Berlin, 21. – 22. ožujka 2013. godine)
  • Quality Assurance System in Republic of Croatia (University of California, Berkeley Institute on Higher Education, srpanj 2013. godine)
  • VI International GUIDE Conference (Atena, 3. – 4. listopada 2013. godine)
  • Thematic area: Reforming national higher education agenda – Modernising national and regional policy framework; Quality assurance in times of crisis – example of Croatian Agency for Science and Higher Education
  • Euro-Asia Economic Forum 2013 (Xi'an, Kina, 2013. godine)
   Forum 501: Eurasian University Principal Summit, Part III (28. rujna 2013. godine)
   Excellence in Higher Education and Science - Guarantee of Success
  • QA system in Higher Education and Science in Croatia (listopad 2013. godine, Hong Kong).

 

Prof. dr. sc. Jasmina Havranek cijeli svoj profesionalni put radi na promicanju vrijednosti standarda i kulture kvalitete te prenošenju informacija u cilju razumijevanja i unaprjeđenja javne politike u području visokog obrazovanja i znanosti.
(CROSBI) http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=74232

 

 

 

 

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.