O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

HKO

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

Popis pojmova korištenih na stranici

U pojmovniku se nalazi 46 zapisa.
Pretražite pojmove
Počinje sa Sadrži Točan pojam

Kategorije

Svi A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž
Pojam Definicija
60 ECTS bodova

Iznos radnog opterećenja studenta u formalnome kontekstu učenja u jednoj godini redovnoga studija. U većini slučajeva radno opterećenje redovnoga studenta u jednoj godini iznosi 1500 do 1800 sati, stoga jedan ECTS bod iznosi 25 do 30 sati rada. Budući da izvanredni studenti ne studiraju u punome studijskom radnom opterećenju, oni u pravilu ne mogu steći 60 ECTS bodova u jednoj akademskoj godini.

Akademska godina

Godina koja počinje najranije 1. rujna, a najkasnije 1. listopada, a završava na dan kada počinje sljedeća akademska godina (točan datum određuje visoko učilište).

Akademsko priznavanje

Podrazumijeva priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije u svrhu nastavka obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Automatsko priznavanje

Priznavanje inozemne stručne kvalifikacije koje se odnosi isključivo na državljane država članica Europske unije (EU) s dokazom o formalnoj osposobljenosti izdanim u državi članici EU-a, kojim Republika Hrvatska priznaje tim dokazima jednaku valjanost kao i dokazima o formalnoj osposobljenosti koje sama izdaje.

Bolonjski proces

Kontinuiran međuvladin proces uspostave Europskoga prostora visokog obrazovanja integriranjem i usklađivanjem različitih sustava visokog obrazovanja u Europi.

Cjelovita kvalifikacija

Kvalifikacija koja sama po sebi ispunjava uvjete za pristupanje odgovarajućem tržištu rada i/ili nastavku obrazovanja.

Diploma mill

Organizacija ili institucija koja izdaje kvalifikacije za određenu naknadu, a uz nedovoljne ili nepostojeće kriterije za provjeru kompetencija studenata na odgovarajućoj razini obrazovanja.

Diplomski studij

Na diplomskome sveučilišnom studiju, koji u pravilu traje od jedne do dvije godine, stječe se od 60 do 120 ECTS bodova. Ukupan broj bodova koji se stječu na preddiplomskom i diplomskom studiju iznosi najmanje 300 ECTS bodova.

Djelomična kvalifikacija

Kvalifikacija koja sama po sebi ne ispunjava uvjete za pristupanje tržištu rada i/ili nastavku obrazovanja, nego isključivo uz odgovarajuću cjelovitu kvalifikaciju, odnosno uz jednu ili više drugih odgovarajućih djelomičnih kvalifikacija, u skladu sa standardom cjelovite kvalifikacije.

Doktor znanosti

Završetkom poslijediplomskoga sveučilišnog studija koji u pravilu traje tri godine i na kojem se stječe u pravilu 180 ECTS bodova, osoba stječe akademski stupanj doktor znanosti odnosno doktorica znanosti ili doktor umjetnosti odnosno doktorica umjetnosti uz naznaku znanstvenog odnosno umjetničkog polja i grane, u skladu s propisom kojim se uređuju znanstvena i umjetnička područja, polja i grane.

Dopunska isprava o studiju

Detaljan pregled postignuća studenta koji se izdaje zajedno s pripadajućom svjedodžbom ili diplomom.

ECTS

Sustav za prikupljanje i prenošenje bodova koji se temelji na transparentnim ishodima i postupcima učenja. Cilj mu je olakšati planiranje, izvođenje, vrednovanje, priznavanje i potvrđivanje kvalifikacija i razdoblja studija te studentsku mobilnost. Upotreba ECTS-a široko je rasprostranjena u formalnome visokom obrazovanju i može se primijeniti na ostale aktivnosti cjeloživotnog učenja.

ECTS bodovi

Bodovi koji se temelje na radnom opterećenju koje se zahtijeva od studenata radi stjecanja očekivanih rezultata učenja.

Europski kvalifikacijski okvir za cjeloživotno učenje

Instrument je uspostave razina kvalifikacija radi prepoznavanja i razumijevanja kvalifikacija između nacionalnih kvalifikacijskih okvira.

Formalno učenje

Organizirana aktivnost ovlaštene pravne ili fizičke osobe koja se izvodi prema odobrenim programima radi stjecanja i unapređivanja kompetencija za osobne, društvene i profesionalne potrebe, a dokazuje se svjedodžbom, diplomom ili drugom javnom ispravom koju izdaje ovlaštena pravna osoba.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.