O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

AZVO vijesti

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) provodi postupak stručnog priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija (u svrhu pristupa tržištu rada) u Republici Hrvatskoj.

Priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija (IVK) u Republici Hrvatskoj se od 2004. godine provodi prema smjernicama Konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija u području Europe (tzv. Lisabonska konvencija) i Zakonu о priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

Da bi se IVK u Republici Hrvatskoj priznala, moraju biti ispunjeni određeni kriteriji među kojima je i onaj koji nalaže da visokoškolska institucija koja je izdala IVK mora biti akreditirana od strane nadležnog tijela države u kojoj je ta kvalifikacija stečena.

Vezano za priznavanje IVK-a stečenih na Univerzitetu modernih znanosti – CKM, Mostar što se kao tema nametnulo u pojedinim medijima te akreditaciji tog visokog učilišta, slijedi očitovanje AZVO-a.

Postupak akreditacije, kao novi postupak, u Bosni i Hercegovini se počeo provoditi tek u 2012. godini, a prve institucije upisane su u državni Registar krajem 2013. godine.

Do usklađenja pojedinih zakona s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini odnosno do uspostave postupka akreditacije, prema uputama tamošnjih nadležnih tijela i međunarodnim preporukama, AZVO je priznavao visokoškolske kvalifikacije iz Bosne i Hercegovine (BiH) stečene na onim visokim učilištima koja posjeduju odgovarajuću licencu/dozvolu za rad izdanu od strane nadležnog tijela BiH, odnosno u skladu s tada važećim tamošnjim propisima. Upravo u tom prijelaznom razdoblju licenca/dozvola za rad podrazumijevala je i privremenu akreditaciju visokih učilišta, u skladu s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH.

Međutim, istekom prijelaznog razdoblja te uspostavom postupka akreditacije u BiH i važnosti daljnjeg osiguravanja kvalitete visokih učilišta i njihovih studijskih programa kao i vjerodostojnosti javnih isprava koja ona izdaju, AZVO je općim aktom iz lipnja 2016. godine definirao datum s kojim će se, u postupku priznavanja IVK-a, ubuduće uzimati u obzir isključivo odluka o akreditaciji visokog učilišta izdana od nadležnog akreditacijskog tijela BiH, a ne više spomenuta dozvola za rad.

Provođenje postupka akreditacije i vođenje državnog Registra o akreditiranim visokoškolskim institucijama u  nadležnosti je Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH. Lista akreditiranih institucija u Bosni i Hercegovini dostupna je na mrežnim stranicama Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA) http://www.hea.gov.ba/akreditacija_vsu/Default.aspx .

U skladu s navedenim, a vezano za novinarske upite o priznavanju IVK-a stečenih na Univerzitetu modernih znanosti – CKM, Mostar u Bosni i Hercegovini, Agencija za znanost i visoko obrazovanje  je, u skladu s važećim propisima, međunarodnim preporukama i dobivenim relevantnim informacijama nadležnih tijela BiH te na temelju tako utvrđenog činjeničnog stanja po zakonito provedenom i okončanom postupku, do sada izdala 15 rješenja o priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija stečenih na Univerzitetu modernih znanosti – CKM, Mostar u BiH.

AZVO je o problematici priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija stečenih na teritoriju BiH, kao i o nedorečenosti Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija i prijedlozima za njegovo poboljšanje ukazivao i upozoravao Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Iako je i samo Ministarstvo u svom odgovoru iz 2018. godine potvrdilo postojanje sumnje u kvalitetu kvalifikacija stečenih na visokim učilištima u BiH, izričito nam je, kao tijelo nadležno za zakonitost rada AZVO-a i provedbu Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija, ukazalo na to da ne postoje zakonske pretpostavke za obustavu postupaka priznavanja predmetnih IVK-a te da je AZVO dužan postupati u skladu s postojećim propisima.

Priopćenje za javnost - Očitovanje AZVO-a o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija stečenih na Univerzitetu modernih znanosti – CKM, Mostar u BiH

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.