O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

AZVO vijesti

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je, temeljem analize i prognoze potreba tržišta za pojedinim zvanjima, Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za svaku od hrvatskih županija.

Analiza i projekcije potreba tržišta rada provedeni su temeljem statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju. Na temelju relativnog položaja pojedinih zvanja u prethodnom razdoblju izrađena je prognoza njihovog položaja u budućnosti. Osim toga, u obzir su uzeti strategije i planovi gospodarskog razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Temeljem prognoziranog položaja pojedinih zvanja na tržištu rada izrađene su preporuke za povećanje ili smanjenje broja upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe te njihovo stipendiranje.

Prilikom izrade ovogodišnjih preporuka regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pregledali su i uzeli u obzir promjene upisnih kvota za srednje škole i visoka učilišta tijekom protekle godine.    

Preporuke su kvalitativnog karaktera i ukazuju na smjer potrebnih promjena, ali ne određuju njihov kvantitativni doseg.

 

Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.