O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

AZVO vijesti

Na godišnjem sastanku Europskog konzorcija za akreditaciju (European Consortium for Accreditation - ECA) održanom u lipnju 2019. godine u Rigi, članice ECA-e usvojile su dokument ECA Discussion Paper European Universities Initiative - considerations regarding quality and quality assurance.

Riječ o dokumentu koji se razvijao unutar ECA-ine Radne grupe 2 usmjerene na inovacije u osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i akreditaciju. Rad ove radne grupe u kojem sudjeluje i Agencija za znanost i visoko obrazovanje usredotočen je na inovativne teme poput izazova u zapošljavanju, razvoj transverzalnih vještina, prekogranično visoko obrazovanje, internacionalizaciju visokog obrazovanje te na pristupe koji se temelje na rizicima i analizama rizika.

Polazište za izradu dokumenta European universities initiative – opportunities and challenges for quality and quality assurance bila je činjenica da se u posljednjim desetljećima uočava razvoj različitih inicijativa koje su proizašle iz koncepta Europskog prostora visokog obrazovanja (EHEA) i Europskog istraživačkog prostora (ERA) i koje se oslanjaju na međunarodnu suradnju i strateško partnerstvo. Tako su na sastanku održanom u Gothenburgu (2017 Gothenburg Summit) čelnici Europske unije iznijeli viziju za povećanje važnosti obrazovanja i kulture u javnim politikama Unije. Jedna je od inicijativa "... jačanje strateškog partnerstva diljem Europske unije među visokim učilištima i poticanje stvaranja dvadesetak europskih sveučilišta do 2024. godine koji bi se sastojali od bottom-up mreža sveučilišta diljem Europske unije koje će omogućiti studentima da razinu visokog obrazovanja ostvare kombiniranjem studija u nekoliko zemalja Unije, čime će se dati dodatni doprinos međunarodnoj konkurentnosti europskih sveučilišta."

S obzirom na to da su članice ECA-e aktivni sudionici različitih inicijativa za razvoj visokog obrazovanja u Europi te kroz svoje aktivnosti djeluju kao međunarodno priznati pokretači inovacija u akreditaciji i osiguravanju kvalitete visokog obrazovanja, ovim su dokumentom, odnosno stajalištem o inicijativi za pokretanje europskih sveučilišta željeli dati svoj stručni doprinos ovoj temi.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) dugogodišnji je član Europskog konzorcija za akreditaciju (European Consortium for Accreditation - ECA), projektno orijentiranog udruženja europskih agencija za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju te aktivno sudjeluje u radu niza radnih grupa. ECA-ine radne grupe pokrivaju različite teme koje se u širem smislu bave unapređenjem kvalitete visokog obrazovanja u Europi – internacionalizacija visokog obrazovanja, uzajamno priznavanje i združeni studiji, inovacije u postupcima akreditacije i slično.

European universities initiative – opportunities and challenges for quality and quality assurance

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.