O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

AZVO vijesti

Konfrencija ministara Europskog prostora visokog obrazovanja (EHEA) i Peti Bologna Policy Forum održani su u Parizu, 24. i 25. svibnja 2018. godine.

Ova se ministarska konfrencija, deveta po redu, održala 20 godina nakon potpisivanja Sorbonske deklaracije što je bila prigoda za pregled dosadašnjih postignuća i prepoznavanja novih izazova. Sudjelovali su ministri i delegacije iz 48 zemalja Europskoga prostora visokog obrazovanja (EHEA) te predstavnici različitih europskih organizacija.

U priopćenju s konferencije ističe se kako je uočeno ostvarivanje napretka u određenim područjima, posebice u procesima osiguravanja kvalitete i implementaciji Standarda i smjernica za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG). No u idućem je razdoblju važno uklanjanje prepreka za uvođenje ESG-a u nacionalno zakonodavstvo budući da je osiguravanje kvalitete ključno za razvoj uzajamnog povjerenja te za povećanje mobilnosti i pravedno priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija i razdoblja studija.

Uočen je i porast mobilnosti te priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija usklađeno s Lisabonskom konvencijom.

Ministri visokog obrazovanja EHEA-e za iduće su razdoblje odredili određene prioritete koji uključuju promicanje temeljnih vrijednosti EHEA-a kao što su akademska sloboda, institucionalna autonomija, sudjelovanje studenta i osoblja u procesima upravljanja u visokom obrazovanju te javna odgovornost visokog obrazovanja.

Potrebno je omogućiti i promicati korištenje „Europskoga pristupa za osiguravanje kvalitete združenih studija“ kako bi se potaknuo razvoj združenih studija te promicati razvoj baze podataka za vanjsko osiguravanje kvalitete (DEQAR); omogućiti automatsko priznavanje usporedivih inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, primjenjivati i nadalje Lisabonsku konvenciju o priznavanju i njezine preporuke.

Jedan je od prioriteta i jačanje sinergije između obrazovanja, istraživanja i inovacija; zatim podržavanje inicijativa za stjecanje nastavničkih kompetencija i kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika u visokom obrazovanju kao i osnaživanje socijalne dimenzije u visokom obrazovanju te poboljšavanje pristupa ranjivih skupina visokom obrazovanju.

Cjelovito priopćenje sa zaključcima ministarske konfrencije dostupno je na poveznici.

EHEA

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.