O nama

Visoko obrazovanje

Znanost

Vrednovanja

Ured ENIC/NARIC

Publikacije

Radionice

AZVO vijesti

Slijedom upita koje je Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) zaprimila vezano za osnivanje Sveučilišta VERN', slijedi pojašnjenje cjelokupna postupka.

Sveučilište VERN' (dalje u tekstu VERN') je osnovala  Grupa VERN' d.o.o. za komunikacije Odlukom o osnivanju, koja je također i osnivač Veleučilišta VERN'.

Osnivanje novog visokog učilišta, u ovom slučaju sveučilišta, provodi se, u skladu sa Zakonom o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09), kroz postupak inicijalne akreditacije za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja.

Postupak započinje zahtjevom za izdavanje dopusnice za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja koji visoko učilište podnosi Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ministarstvo provjerava urednost zaprimljenoga zahtjeva i prosljeđuje ga Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) u nadležni postupak.

Postupak inicijalne akreditacije za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja provodi se u dvije faze. U prvoj fazi, AZVO provodi postupak utvrđivanja ispunjavanja nužnih uvjeta za osnivanje visokog učilišta sukladno propisanoj dokumentaciji, odnosno provjerava ispunjava li visoko učilište u osnivanju sve potrebne uvjete propisane Pravilnikom o sadržaju dopusnice za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, izvođenje studijskog programa i reakreditaciju visokih učilišta i Pravilnikom o uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, uvjetima za reakreditaciju znanstvenih organizacija i sadržaju dopusnice. Jedan je od tih uvjeta, sporazum o mentorstvu i suradnji s postojećim sveučilištem o zajedničkom izvođenju studijskog programa koji ima dopusnicu. VERN' je sklopio Sporazum sa Sveučilištem u Rijeci i u (najmanje) iduće dvije godine izvodit će studijski program Poslovna ekonomija (nositelj izvedbe Mentoriranog studija je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci).

Temeljem ispunjenih propisanih uvjeta, u srpnju 2017. godine, Grupa VERN' dobila je Suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za osnivanje Sveučilišta VERN'. Stoga VERN', po izdanoj Suglasnosti MZO-a, može započeti s upisivanjem studenata na navedeni studijski program mentorskog visokog učilišta.

Protekom najmanje dvije godine od izdavanja Suglasnosti, Sveučilište VERN' dužno je dostaviti potrebnu dokumentaciju kojom dokazuje da je najmanje dvije godine izvodilo zajednički studijski program s mentorskim visokim učilištem, da posjeduje odgovarajući prostor i opremu, zapošljava potreban broj nastavnog kadra s odgovarajućom znanstvenom i stručnom kvalifikacijom i da osigurava potrebna sredstva za obavljanje djelatnosti, temeljem čega Agencija donosi akreditacijsku preporuku koju upućuje nadležnom ministarstvu. O konačnom ishodu postupka, koji može biti izdavanje dopusnice za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i izvođenje predloženih studija i znanstvene djelatnosti ili odbijanje zahtjeva za izdavanjem dopusnice odlučuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Kada nadležno Ministarstvo izda dopusnicu visokom učilištu, ono može izvoditi vlastite studijske programe.

Priopćenje AZVO-a

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.